Доступна іпотека буде ефективною, якщо знизити ставку по кредитах до 2-3% річних. Є ризик, що програма кредитування під 10% приверне занадто мало бажаючих взяти в ній участь і не стане по-справжньому масштабним проектом.

Про це заявив в інтерв'ю «Цензор.НЕТ» Володимир Зубик, президент Асоціації підприємств-будівельників «Інтергал-Буд».

«Я підтримую прагнення глави держави запустити іпотеку. Але вважаю, що 10% - це занадто висока ставка в умовах, коли курс гривні стабільний. Фактично, це 10% у валюті. У Києві сьогодні вартість оренди житла - приблизно 7-12% річних від вартості квартири. Виходить, оренда навіть вигідніше, ніж іпотека? Більш того, впевнений, що, навіть запропонувавши ринку кредити під 10%, країна нічого в макроекономічному сенсі не виграє. Це не спрацює. Є реальний досвід забудовників, наші розрахунки, підтверджені 20-річним досвідом. Того ж "Інтергал-Буда", який побудував уже кілька мільйонів квадратних метрів житла і один із перших на ринку почав пропонувати свою розстрочку покупцям. Можу підтвердити, що пропозиція з подорожчанням на 10% річних (аналогічна умовам, що обговорюються зараз) практично не зацікавила людей. А при 2-3% річних до нашої компанії миттєво вишиковувалися величезні черги з бажаючих. Адже для людей це підйомна ставка, і вона працює. А якщо додати можливість брати кредит на строк не 3-5, а 15-20 років, то ми отримаємо колосальний ефект. Але при ставці 10% річних таких позик буде не більше 4-5 тисяч на всю Україну. Тобто, навіть "дотиснувши банки", ми не вирішуємо завдання забезпечення людей житлом, та й економку країни не перезапустимо», - зазначив Володимир Зубик.

Відео дня

За його словами, влада повинна створити умови, за яких банківські кредити перезапустять економіку країни.

«Я висловлюю, думаю, не тільки свою позицію, а й позицію більшої частини українського бізнесу. Перше. Ми говоримо про те, що Уряд і НБУ повинні створити умови, за яких банки будуть змушені кредитувати реальний бізнес, а не заробляти на ОВДП. Нам потрібно запустити механізм компенсації по кредитах, які підуть на покупку українських товарів із максимальною локалізацією виробництва - зроблених українськими підприємствами з української сировини. Це, перш за все, іпотека. При обсягах іпотечного кредитування у 30-40 млрд грн на компенсацію знадобиться кілька мільярдів гривень. Вибачте, ми на дороги в цьому році плануємо витратити 100 млрд грн! Я нічого не маю проти будівництва доріг, але виділити всього пару відсотків від цієї суми на перезапуск ринку нової нерухомості - це розумно. Тим більше, що держава поверне ці кілька мільярдів у вигляді податків і зборів», - підкреслив Володимир Зубик.