ФДМУ запустив процес приватизації спиртової галузі / фото ukrspirt.com

В Україні з 15 вересня стартувала приватизації майна ДП "Укрспирт".

На електронному майданчику "Prozorro Продажі” з'явився об'єкт малої приватизації, що є окремим майном Немирівського місця ведення діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт".

Приватизація є частиною програми реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки, яка була затверджена Кабміном України 12 серпня.

Відео дня

Передбачається, що в рамках приватизації об'єктів ДП "Укрспирт" і держконцерну "Укрспирт" на продаж будуть виставлені 78 виробничих майданчиків. Метою приватизації Фондом держмайна України проголошується зростання обсягів виробництва та реалізації спирту, створення нових робочих місць, збільшення податкових відрахувань, а також викорінення корупції з галузі.

"Приватизація об'єктів спиртової галузі на першому етапі передбачає виставлення на прозорі аукціони об'єктів ДП "Укрспирт". Загальна кількість об'єктів, готових до приватизаційного процесу - 41.

Потенційні інвестори галузі виробництва спирту - це не тільки виробники харчових спиртів, а й фармацевтичні компанії, виробники автомобільного палива та агрокомпанії, які зацікавлені в переробці власної продукції", - заявив голова Фонду держмайна України Дмитро Сенніченко.

До літа 2021 року спирт в Україні можна буде виробляти виключно на спиртзаводі, купленому у держави на приватизаційному аукціоні. Законодавство передбачає, що дозволи на будівництво та введення в експлуатацію нових підприємств з виробництва спирту будуть надаватися з 1 липня 2021 року. Крім цього, держава до 1 січня 2024 року обмежує імпорт спирту в Україні.

Зазначимо, спиртові потужності в Україні значно перевищують внутрішній попит - 60 млн декалітрів проти 7,5 млн декалітрів.