Ілюстрація REUTERS

Економіка Швеції за підсумками другого кварталу знизиться на 7%.

Про це повідомляє Bloomberg, уточнюючи, що офіційні дані будуть опубліковані 5 серпня.

Читайте такожКонгрес США звинуватив технологічних гігантів у зловживанні владою

Відео дня

Хоча таке зниження і стане безпрецедентним для найбільшої економіки Північної Європи, це значно менше, ніж показники зниження ВВП у США і єврозоні.

«Економіка Швеції не залишилася неушкодженою, попри легкі карантинні обмеження, але ми вважаємо, що падіння ВВП у другому кварталі, ймовірно, буде на третину менше за те, що спостерігалося в єврозоні», - заявив експерт Capital Economics Девід Окслі.

Відмова від жорсткого карантину

Водночас шведська стратегія відмови від жорстких карантинних обмежень призвела до одного з найвищих показників смертності у світі - 56,4 на 100 тис. осіб, і неясно, чи буде шведська економіка розвиватися набагато краще, ніж в сусідніх Данії та Норвегії, які спочатку ввели суворі обмеження і домоглися значного зниження смертності.

«Ми не знаємо, як вірусна стратегія вплине на економіку в довгостроковій перспективі, - прокоментував експерт Nordea Торбйорн Ісакссон, - наші скандинавські сусіди ввели жорсткі заходи, але можуть швидше нормалізувати ситуацію».

Хронологія подій

Бюджетне управління Конгресу США прогнозувало, що для відновлення після викликаного пандемією кризи американської економіки буде потрібно близько 10 років.

У квітні 2020 року в Morgan Stanley прогнозували, що у 2020 році економіка США скоротиться на 5,5% і це буде найбільш різким обвалом з 1946 року. Очікувалося, що безробіття в США у другому кварталі досягне піку 15,7%. Хоча раніше економісти банку очікували, що показник не перевищить 12,8%. Кумулятивна втрата робочих місць досягне 21 мільйона.

Прогнози, опубліковані Бюджетною службою Конгресу, говорили про те, що ВВП США скоротиться на більш ніж 7% у другому кварталі на тлі посилення пандемії коронавірус.

31 липня 2020 року Бюро економічного аналізу США відзвітувало про падіння реального ВВП на 32,9% за підсумками другого кварталу 2020 року щодо попереднього кварталу в перерахунку на річні темпи. Економіка США показала найбільше падіння за останні 73 роки.