Світ попередили про неминуче зростання цін на продукти харчування / фото ua.depositphotos.com

Після пандемії коронавірусу ціни на продукти харчування неминуче зростуть і людям доведеться звикнути більше витрачати на їжу.

Про це сказав керівник одного з найбільших виробників продуктів харчування в світі Kraft Heinz Мігель Патрісіо.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, зростання вартості інгредієнтів, таких як крупи і масла, призвело до того, що світові ціни на продукти харчування досягли 10-річного максимуму.

Відео дня

За словами Патрісіо, його компанія була змушена підняти ціни в декількох країнах через зростання інфляції практично скрізь у світі. Зокрема, компанія підвищила ціни більш ніж на половину своєї продукції на ринку в США, ціни ростуть і в інших країнах.

"Ми підвищуємо ціни там, де це необхідно, по всьому світу", - сказав він.

Під час пандемії в багатьох країнах скоротилося виробництво сировини, від сільськогосподарських культур до рослинних масел. Локдаун і карантин призвели до обмеження як виробництва, так і поширення готової продукції.

Читайте такожРекордне зростання світових цін на сировину: як Україні не проґавити свій шанс

У зв'язку з відновленням економічного зростання постачальники не встигають за зростаючим попитом, що веде до підвищення цін. Підвищення заробітної плати та цін на енергоносії також збільшило навантаження на виробників.

Патрісіо стверджує, що все це в сукупності робить продукти дорожчими.

Патрісіо вважає, що споживачам доведеться звикнути до більш високих цін на продукти харчування, враховуючи, що населення світу зростає, а кількість земель, на яких можна вирощувати продукти харчування - ні.

У більш довгостроковій перспективі належить удосконалити технології для підвищення ефективності фермерських господарств. За словами Патрісіо, зростання витрат доведеться фінансувати не тільки покупцям, але і виробникам.

Але великі виробники продуктів харчування, такі як Kraft Heinz, Nestle і PepsiCo, швидше за все, перекладуть ці витрати на споживачів, вважає Кона Хак, керівник відділу досліджень сільськогосподарської компанії ED&F Man.

"Будь то кукурудза, цукор, кава, соєві боби, пальмова олія, що завгодно, - всі ці основні продукти харчування дорожчають, - каже вона. - Погані врожаї в Бразилії - одному з найбільших експортерів сільськогосподарської продукції в світі, скорочення посівів в США і накопичення запасів в Китаї в поєднанні з більш дорогими добривами, енергоносіями і витратами на транспортування призвели до зростання цін".

На її думку, це торкнеться всіх виробників продуктів харчування і, отже, всі вони будуть піднімати ціни приблизно однаково, оскільки це будуть робити всі, тому втрата клієнтів їм не загрожує, передає Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини