Ілюстрація REUTERS

Українські металургійні підприємства заявляють про проблеми із забезпеченням металобрухтом на тлі різкого зростання експортних поставок вторсировини. З початку року поставки брухту на зовнішні ринки зросли в 9 разів і склали 146 тис. т.

Про це пише Бізнес-портал UAprom у статті «Дефіцитна сировина: чому Україні потрібна тимчасова заборона на експорт металобрухту».

Згідно з прогнозами Об'єднання підприємств "Укрметалургпром", якщо такі темпи експорту металобрухту збережуться у поточному році, то сукупний обсяг сировини за підсумками 2021-го може досягти 1 млн т, що становить третину від усього обсягу заготівлі брухту в Україні.

Відео дня

Читайте такожМеталурги заявляють про шлюб брухту й просять Раду продовжити експортне мито на ньогоОлександр Каленков, президент "Укрметалургпрому", зазначає, що на сьогодні меткомбінати змушені збільшувати витрати на закупівлю сировини. Крім того, запаси брухту на заводах поступово зменшуються.

"Це дуже поганий тренд. Якщо його не зупинити, то ми прийдемо до того, що витрати будуть ще більше збільшуватися і тиснути на собівартість, а запаси брухту будуть скорочуватися до критичних величин», - сказав експерт.

За його словами, в умовах дефіциту брухту деякі метпідприємства будуть змушені зупиняти виплавку сталі.

Каленков також нагадав, що основними покупцями українського брухту виступають підприємства Туреччини, де діють неринкові методи держпідтримки металургії, й невизнаного Придністров'я, які можуть розраховувати на дешеві ресурси, що надаються Росією. Це спотворює конкуренцію і послаблює позиції українського ГМК, говорить він.

"Є два способи вирішити проблему. Перший - скорегувати розмір мита через внесення змін до відповідного закону. Другий - прийняти рішення, можливо, навіть на РНБО, про тимчасову заборону експорту брухту взагалі. Тому що ситуація з економічної точки зору критична. Це шкодить нашій державі, торговому балансу і надходженням до бюджету», - наголосив президент «Укрметалургпрому».