Мультипіч чи мультиварка: що обрати

Здавалося б, що мультиварки в якості зручного та доволі звичного приладу на сучасних кухнях оселились не так і давно. Поєднання функцій готування, збереження тепла та підігріву в одному апараті з доволі не громіздкими габаритами швидко полюбилась початківцям кулінарних справ, людям що мають мало часу на приготування їжі та великим родинам. І це зрозуміло — процес значно прискорився, брудного посуду та витрат часу поменшало.

Наразі, мультиварки навіть відносно простої конфігурації часто-густо дозволяють варити, запікати, смажити і навіть випікати. Що вже говорити за більш технологічні прилади. І коли вже до таких апаратів скепсис користувачів практично нівелювався, в тренди почали вриватись нові гаджети — мультипечі, які також спокушають широким функціоналом. Разом із спеціалістами мережі магазинів ВМ Техніка ми спробуємо розібратись у основних відмінностях та схожих рисах цих двох чудових приладів.

Мультипечі і мультиварки: порівняння принципів роботи

Відео дня

Перше, що кидається в очі — це умовна схожість у приципі роботи приладів:

  • чаша з антипригарним покриттям, в якій безпосередньо відбувається процес приготування їжі;
  • нагрівальний елемент, що забезпечує відповідний температурний режим;
  • наявність процесора для керування процесом приготування;
  • термодатчити для відслідковування відповідності заданим параметрам;
  • функціональні кнопки для вибору потрібного режиму.

У багатьох мультиварок і мультипічок навіть схожий набір опцій, таких як: смаження, тушкування, запікання, можливість приготувати випічку, розігрів їжі і навіть підтримка потрібної температури страви протягом певного часу.

Але є одне "але". Обидва прилади мають принципово різні моделі розподілення тепла всередині ємності. Для роботи мультиварки надважливим являється наявність клапана, відкриваючи або закриваючи який прилад регулює тиск і температуру всередині. Ще одна важлива особливість — це герметична кришка. Саме завдяки цим чинникам  апарати дозволяють готувати їжу під тиском (мультиварки-скороварки) та на пару.

Робота ж мультипечі побудована на принципі швидкої примусової циркуляції гарячого повітря навколо їжі. Саме за рахунок цього процесу їжа готується швидше, при цьому потребуючи використання значно меншої кількості олії чи навіть за її відсутності.

Саме тому у мультиварках нагрівальний елемент і датчики знаходиться знизу, а у мультипечей — навпаки зверху. Цей фактор впливає і на конструктивну побудову корпуса.

Що краще обрати?

Це питання лежить у площині смакових переваг майбутніх користувачів. За об’ємами приготування моделі обох приладів дозволяють обрати комфортний варіант — від 2 до 6 літрів. Головне — які страви більше до душі.

Перше, на чому наголошують виробники — мультипечі дозволяють отримати хрумку, смачну і смажену їжу швидко та без надлишку жиру. Мультиварки ж надають можливість приготування трохи ширшого діапазону страв. Що цінніше — обирати покупцю. Адже каші і супи далеко не у всіх у пріоритеті. Запікати, тушкувати і смажити можуть обидва апарати з плюс-мінус однаковою швидкістю і зручністю. 

На ринку навіть можна зустріти симбіози, що поєднують функції обох приладів в одному корпусі (наприклад — Мультипіч Zelba MPCAF-1506.15). Такі апарати дозволяють і готувати на пару, і під тиском (чого не можуть печі), і підсмажувати смаколики до золотистої скоринки.

У будь-якому разі — такі прилади значно полегшують життя і дозволяють насолоджуватись смачними стравами без зайвих зусиль.