Олександр Мороз / фото zagittya.com.ua

Очільник ДАБІ Богдан Федоренко підігрує забудовникам у судах, чим завдає збитків державі.

Про це заявив народний депутат України від партії "Опозиційна платформа - За життя" Олександр Мороз, повідомляється на офіційному сайті партії.

“Я проаналізував претензійно-позовну роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції України за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень. Висновок можна зробити один - це абсолютне зловживання владою та службовим становищем шляхом створення чергового “схематозу”, який полягає у “злитті” судових справ на користь забудовників”, - пояснив парламентарій.

Відео дня

Він нагадав, що ДАБІ - орган, який реалізує державну політику з питань державно-архітектурного контролю та нагляду у частині надання, відмови у видачі чи анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівельних об’єктів. Але, за словами політика, насправді все відбувається не так.

“Суб’єкти містобудування звертаються до судів для оскарження прийнятих ДАБІ рішень. Суди ж зазвичай ці рішення скасовують. У самій Держархбудінспекції потім звертаються до апеляційного суду, аби ті рішення оскаржити. Проте ДАБІ навмисне порушує процесуальні норми, не сплачуючи під час подання скарги судовий збір. Внаслідок цього апеляційні інстанції залишають скарги ДАБІ без розгляду, що розв’язує руки забудовникам і дозволяє їм і надалі займатися будівельними роботами із порушенням різних вимог”, - наголосив Мороз.

Такі дії посадових осіб Держархбудінспекції, впевнений він, містять явні ознаки злочину передбаченого ст. 364 Кримінального кодексу України, а саме зловживання владою або службовим становищем. 

“Умисна злочинна бездіяльність посадових осіб ДАБІ, та зокрема виконувача обов’язків її голови Богдана Федоренка, та неналежне виконання їм своїх посадових обов’язків призвели до відсутності захисту інтересів держави в особі ДАБІ в судах та продовження виконання будівельних робіт з порушенням будівельних норм, стандартів і правил, що завдало і продовжує завдавати збитків державі”, - заявив народний депутат.

Він зазначив, що вже надав депутатське звернення до Кабміну з проханням надати відповідне розпорядження щодо порушення дисциплінарного провадження стосовно Богдана Федоренка та Юрія Васильченка як виконуючих обов’язки голови ДАБІ у зв’язку з невиконанням та неналежним виконанням ними посадових обов'язків. Але у Міністерстві розвитку громад та територій з вважають, що правові підстави щодо порушення питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, відсутні.

“Я і надалі, шляхом депутатського контролю та законодавчо передбаченими шляхами, буду забезпечувати захист прав і законних інтересів громадян України та територіальних громад, а також сприяти контролю за додержанням, зокрема законодавства України у сфері архітектурно-будівельного контролю, всіма органами державної влади”, - резюмував Олександр Мороз.