Коли буде виплата субсидій 2022 році / ua.depositphotos.com

Субсидії - це певні виплати з державного бюджету України для оплати послуг, якими можуть користуватися деякі категорії населення. У 2022-му році змінилася система виплат субсидій. УНІАН розповість, хто має право на субсидію в Україні в 2022 році і що відомо про нововведення.

Хто має право на отримання субсидії - нюанси і положення

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг призначають одному з членів домогосподарства, який:

  • зареєстрований в житловому приміщенні;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому на підставі договору оренди житла, за рішенням суду або на інших законних підставах;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому без договору найму (оренди) житла та має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для того, щоб оформити субсидію, вам потрібно надати наступні документи:

Відео дня
  • паспорт заявника;
  • ідентифікаційний код (реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • інформацію про всіх членів домогосподарства;
  • довідки про доходи, інформація про які відсутня в Державній податковій службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування (якщо немає можливості підтвердити такі доходи довідкою, до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (за наявності);
  • договір оренди житла (за наявності).

При цьому, важливо задекларувати всіх проживаючих в квартирі людей. Якщо оформити заявку протягом двох місяців з початку опалювального сезону, то субсидію призначать з його початку. Суму допомоги на оплату рахунків за тепло розраховують за період з 16 жовтня по 15 квітня.

Відомо, що з 1 жовтня 2022 року звертатися за оформленням субсидій необхідно в Пенсійний фонд. На офіційній сторінці організації в Facebook сказано, що субсидії будуть оформлятися незалежно від того, є людина пенсіонером чи ні. До 1 грудня 2022 року цей механізм не зміниться. Тобто, подати документи для оформлення субсидії можна в електронному вигляді незалежно від того, де саме проживає субсидіант.

Проте, зміни в порядку оформлення торкнулися житлових субсидій. З 1 жовтня повноваження передаються з органів захисту населення до Пенсійного фонду України. Ті люди, які вже отримують субсидію, можуть не звертатися в інстанції - в їхньому випадку перехід відбудеться автоматично. Крім того, для них буде перераховано розмір субсидії на період опалювального сезону.

Як оформити субсидію в 2022 році - варіанти

Для тих українців, які ще не оформляли субсидію, але бажають це зробити, розроблений зручний механізм. Ви можете подати заяву та декларацію:

  • поштою до органу соціального захисту населення до 30 листопада 2022 року;
  • особистим візитом до ЦНАПу або до виконавчого органу вашої громади;
  • на порталі "Дія";
  • поштою, в електронному вигляді або особистим візитом до Пенсійного фонду України з 1 грудня 2022 року.

Важливо враховувати, що, згідно з офіційними даними, Пенсійний фонд буде виплачувати субсидії з 1 жовтня 2022 року, а з 1 грудня - призначати субсидії.

За що можуть позбавити субсидії у 2022 році - важлива інформація

Припинити виплати по субсидіях можуть тим людям, які не оплачують комунальні платежі вчасно. Таке рішення можна оскаржити в суді або надати документ про затримку зарплати або пенсії. Субсидію повернуть після оплати заборгованості або реструктуризації боргу.

Додатково, причиною для відмови в субсидії або її скасування може бути неправдива інформація про доходи субсидіанта, його смерть або зміна місця проживання.

У зв'язку з війною в Україні, держава пояснила, які будуть справи з субсидією для біженців, що опинилися за кордоном. Згідно із законодавством, виплата субсидій припиняється через 60 днів після того, як українець покинув територію країни. Але в період воєнного стану і протягом двох місяців після його закінчення ця норма не діє.

Вас також можуть зацікавити новини: