'Комінбанк' долучився до ініціативи НБУ зі створення стабільної банківської мережі на випадок блекауту

13 відділень "Комінбанку" наразі увійшли до національної мережі відділень українських банків, які працюватимуть та надаватимуть необхідні послуги клієнтам навіть під час блекауту, створеної в рамках ініціативи Національного банку POWER BANKING.

Про це повідомила голова правління "Комінбанку" Тетяна Путінцева в інтерв'ю НВ.

"Стабільна банківська система в умовах війни - складова інституційної стійкості держави в цілому. І, звичайно, одна із запорук нашої майбутньої Перемоги. Такий собі фінансовий фронт, якщо хочете", - зазначила вона.

Відео дня

За її словами, до мережі долучилися відділення "Комінбанку" як в столиці, так і в регіонах. А ще до того, як була реалізована ініціатива НБУ, банк організував у низці відділень свої "точки незламності".

"Там в робочі години люди можуть зарядити свої гаджети, зігрітися, випити каву і, звичайно, вирішити фінансові питання. Навіть, якщо вони не є клієнтами нашого банку. Ці відділення забезпечені готівкою, інтернетом, електроенергією, усім необхідним", - розповіла Тетяна Путінцева.

Говорячи про співпрацю регулятора та інших центральних органів влади з банками протягом 2022 року, вона зазначила, що взаємодія була доволі ефективною, завдяки виваженим крокам НБУ вдалося зберегти стабільність банківської системи. Як приклад таких кроків Тетяна Путінцева навела, зокрема, ухвалене наприкінці березня рішення Нацбанку про надання рефінансування в розмірі 30% від залишків на рахунках фізосіб.

"Ми скористалися цією можливістю, для нас це був як ковток повітря. Завдяки цьому вдалому рішенню, ми змогли зняти фінансову напруженість, яка виникла", - наголосила голова правління "Комінбанку".

Також, за словами Тетяни Путінцевої, завдяки відкриттю в серпні вторинного ринку ОВДП, який призупинив роботу після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому, "Комінбанку" вдалося погасити надлишкову суму рефінансування.

Серед останніх позитивних рішень НБУ вона виділила початок імплементації заходів для посилення монетарної трансмісії, зокрема, підвищення вимог до обов’язкових резервів банків за поточними рахунками у гривні та в іноземній валюті.

"Нам дали можливість покривати до 50% від загального обсягу цих резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП. Такі дії НБУ є логічними і ми їх вітаємо. Вважаю, що вони додадуть стабільності фінансовій системі. При цьому чекаємо від НБУ зважене, тобто з урахуванням інтересів усіх стейкхолдерів, рішення щодо строків та дохідності бенчмарк-ОВДП", - зазначила голова правління "Комінбанку".

Вона вважає той факт, що попри війну банківська система встояла - головним спільним досягненням Нацбанку, банків та клієнтів у 2022 році.

"Усі спрацювали як одне ціле, як один механізм. І хоча у Нацбанку, комерційних банків може бути різне бачення, ми розуміємо, що від нашої єдності залежить стан фінансової системи держави, її стабільність, фінансове становище наших громадян", - резюмувала Тетяна Путінцева