Приватизацією київського заводу "Більшовик" Україна послала західним інвесторам позитивний сигнал про те, що з цією країною можна і потрібно мати справу. Про це у своєму блозі "Україна і приватизація: другий шанс справити перше враження" пише відомий американський публіцист і бізнес-консультант Майкл Віллард. 

"Уряд Зеленського звертається до американських і європейських інвесторів. В якості позитивного прикладу наводиться продаж заводу "Більшовик" у Києві приватним власникам, що принесло 50 мільйонів євро в державну казну. Як головний комерційний аргумент - близько 32 гектарів землі в безпосередній близькості від центру Києва", - пише Віллард.

Він зазначив, що українські інвестори, які купили завод (А Девелопмент і UDP. – Ред), відомі своїми інноваційними рішеннями в архітектурі та проектом української "Кремнієвої долини".

Відео дня

На його думку, приватизація старих збиткових радянських підприємств давно назріла, і у країни немає часу чекати ще 15 років, поки такі підприємства перейдуть з державних в приватні руки. "Процес (приватизації. - Ред.) повинен продовжуватися і вдосконалюватися", - переконаний Майкл Віллард. 

На його думку, Україна має значний інвестиційний потенціал, тому великий бізнес, в тому числі, зарубіжний, повинен звернути увагу на цю країну і інвестувати в неї. "Успішні і прозорі зусилля з приватизації зможуть показати світу, що Україна відкрита для бізнесу. У країни є всі складові, щоб стати рушійною силою Центральної та Східної Європи. До них відносяться добре освічені кадри, найродючіші землі в Європі, потужний виробничий потенціал, багаті поклади корисних копалин, глибоководні порти і вихід до моря", — пише Майкл Віллард.

При цьому публіцист підкреслює, що в Україні є проблеми, наявність яких заважає успішній приватизації та припливу інвестицій. Перш за все, це відсутність політичної волі для боротьби з корупцією, що призвело до недовіри з боку іноземних інвесторів. Однак зараз, на думку Вілларда, Україна знаходиться на правильному шляху до усвідомлення своїх можливостей. "Україна-країна, яка може розчаровувати. Але тут підприємець може також отримати неймовірні можливості і досягти небувалого успіху. Це мій другий дім, і я продовжую вірити в його майбутнє", — визнає автор. 

Нагадаємо, 27 жовтня, вперше за 15 років з моменту продажу меткомбінату "Криворіжсталь", в Україні був приватизований ще один великий об'єкт — АТ "Перший київський машинобудівний завод" (ПКМЗ, екс-"Більшовик"). Його за 1,4 млрд грн купив консорціум інвесторів у складі компаній А Девелопмент (власник – Олексій Баранов) і UDP (Андрій Іванов). З урахуванням боргів заводу, які повинен погасити новий власник, а також витрат на релокацію і модернізацію виробництва, державний бюджет України отримає від цієї угоди понад 2 млрд грн. 

Для довідки: Майкл Віллард - американський журналіст, публіцист, політичний радник, бізнес-консультант і художник. У різний час був директором з комунікацій губернатора Джона Рокфеллера IV і прес-радником сенатора США. Екс-член ради директорів Європейської Бізнес-Асоціації (ЄБА).