Україні потрібно використовувати потенціал переговорів з США для скасування мит на сталь / фото REUTERS

Домовленості ЄС і США про безмитні поставки сталі надають Україні "вікно можливостей" для аналогічних переговорів з Вашингтоном. Про це йдеться в статті "Відкрити Америку: як українським металургам повернутися на ринок США" на бізнес-порталі UAprom.

"Україна поки що знаходиться осторонь від глобальних процесів, але днями металурги попросили президента Володимира Зеленського ініціювати відповідні переговори. Звернення української галузевої асоціації "Укрметалургпром" з'явилося на тлі новин про успіхи Євросоюзу", - йдеться в статті.

У галузевому об'єднанні зазначають, що "зараз для України відкривається вікно можливостей, тому доцільно повернутися до переговорів про виключення України з-під дії 25%-го мита із заміною її на тарифну квоту при поставках української сталі в США".

Відео дня

Становище українських компаній в США буде погіршуватися, оскільки вітчизняна металопродукція все ще обкладається 25%-ним митом на відміну від Європейського, вважає аналітик "Укрпромзовнішекспертизи" Олег Гнітецький.

"При нинішньому рівні мита очікувати, що Україна може нарощувати поставки в США, не доводиться. Тим більше, що туди заходитиме за квотою безмитна європейська продукція. Вона в першу чергу буде відсікати і нас теж", - стверджує він.

Нинішні домовленості між США і ЄС свідчать про те, що" є потенціал переговорного процесу", впевнений керівник аналітичного центру CMD-Ukraine Ігор Гужва, і українській владі варто звернути на це увагу. Перспективи на конструктивні переговори все-таки є. За даними митної статистики, з березня 2018 року США виключив з-під дії 25%-ного мита 34 країни. А за підсумками 2020 року на американський ринок без мита поставлялося майже 60% всього імпорту сталі.

Тому Гужва не відкидає можливості домовитися з США про прийнятні умови торгівлі, однак для цього потрібна залученість вищого керівництва країни.

"Чиновники у нас пасивні та інертні. Вони повинні отримати якийсь імпульс. Таким імпульсом може бути бізнес або якийсь вищий орган управління - президент або парламент", - говорить експерт.

На думку Дмитра Кисилевського, заступник голови Комітету Верховної Ради з економічного розвитку, Україна повинна позначити своє бажання почати такі переговори і наполягати на застосуванні схожих з ЄС правил торгівлі. Українська металопродукція в структурі американського імпорту займає не більше 1%, тому не є загрозою для економіки США. Водночас це важливі обсяги для національних виробників, каже депутат. Крім того, вживані в США заходи захисту є несиметричними, оскільки український імпорт металургійної продукції і сировини зі Штатів перевищує експорт в цю країну.

"Зараз динаміка зовнішньополітичних відносин між Україною і США хороша. Ми знаємо, що президенти вже зустрічалися кілька разів, ми бачимо, що є міжурядовий діалог. У листопаді має відбутися засідання українсько-американської торговельно-інвестиційної комісії. В рамках цього засідання цілком можна було б піднімати це питання", - вважає нардеп.