Костянтин Жеваго / фото УНІАН

Держпідприємству "СЕТАМ" не вдалося продати на аукціоні нежитлове приміщення підприємства "Київмедпрепарат", що входить до фармкорпорації "Артеріум", яку пов'язують з олігархом Костянтином Жеваго. Аукціон мав відбутися у грудні минулого року, проте був відмінений через ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 10.12.2021 у справі №759/27977/21.

Про це повідомляє видання Бізнес Цензор.

Аукціон мав відбутися згідно з рішеннями суду у справах №910/21578/16 та №910/20709/16, а гроші від продажу мали піти на погашення заборгованості банку "Фінанси та кредит", що належав Жеваго, перед НБУ.

Відео дня

За припущенням Бізнес Цензора, відміна аукціону перешкодила Жеваго сконцентрувати у своїх руках усі об’єкти "Київмедпрепарату", які ось уже декілька років він скупає фактично за безцінь. 

Видання нагадує, що Державна виконавча служба Мінюсту вже більше року продає активи "Київмедпрепарату" задля погашення боргів Жеваго перед НБУ. І в усіх аукціонах переможцем стало ТОВ "СКН "Сучасна комерційна нерухомість", яку відносять до групи компаній того ж Жеваго. Друге місце у аукціонах посідала ще одна компанія, яку пов'язують з олігархом – "ЗВ Ріелті". Разом ці дві компанії були єдиними допущеними до конкурсів, то ж Жеваго має всі шанси стати власником і головного корпусу. Тим більше, що перед цим компанії, які пов’язують з олігархом, вже придбали п'ять корпусів "Київмедпрепарату" і зосередили у своїх руках усі комунікації, які є спільними для усіх об’єктів нерухомості підприємства.

Видання також підкреслює, що п’ять корпусів "Київмедпрепарату" було придбано всього за 85 млн грн. Це означає, що 1 кв. м нерухомості обійшовся покупцеві в середньому лише у $680.

На аукціон "СЕТАМ", який не відбувся 10 грудня, головний корпус "Київмедпрепарату" площею 10,2 тис. кв. м, який розташований у центральній частині Києва, був виставлений за ціною $480 за 1 кв. м, тоді як ціна на нерухомість за 40 км від центру Києва на початковому етапі будівництва починається сьогодні від $650 за кв. м.

"Ситуація з "Київмедпрепаратом" – не єдина, коли компанії, прямо чи опосередковано пов'язані з Костянтином Жеваго, скуповують борги його ж компаній перед кредиторами. Це відбувається навіть не зважаючи на те, що інформація про зв'язки компаній-покупців з екс-акціонером одноіменного банку знаходиться у вільному доступі", - звертає увагу видання.