Ілюстрація / REUTERS

Найвразливішими для атак на інформаційну безпеку комп'ютерної системи є великі світові виробники програмного забезпечення, такі як Microsoft, Apple, Google, Oracle.

Читайте такожВ Україні хочуть запровадити системи кіберзахисту грошових переказів

Про це в ході круглого столу повідомив старший консультант відділу консультування з управління ризиками KPMG в Україні Артем Кобець.

Відео дня

"Найбільшу кількість вразливостей міститься у програмному забезпеченні найбільших виробників, таких як Microsoft, Apple, Google, Oracle. Але це не означає, що це погані компанії або у них працюють співробітники, які не можуть забезпечити безпеку продуктів. Річ у тім, що ці продукти є надпопулярними серед споживачів, тому вони привертають більше уваги з боку багхантерів, серед яких, на жаль, багато людей працюють не на користь розробників, а на користь кіберкриміналитету", - повідомив Кобець.

Він також зазначив, що з метою підвищення інформаційної безпеки компаніям необхідно своєчасно оновлювати програмне забезпечення.

"З одного боку, ми маємо слабке програмне забезпечення, з іншого боку, у нас є компанії, які з цим працюють і не стежать за оновленням", - підкреслив він.

Старший консультант відділу консультування з управління ризиками KPMG в Україні також повідомив, що KPMG провела дослідження останніх тенденцій цифрового шахрайства в банківському секторі Америки, Європи та Азії, які виявилися багато в чому схожі.

"Тенденції говорять про те, що цифрові ризики, з якими стикаються банки у всіх цих трьох регіонах, в цілому схожі. Серед основних ризиків - витік даних, соціальна інженерія, стрімкий розвиток нових цифрових каналів і швидких платежів", - зазначив Кобець.

За словами експерта, кожен з цих ризиків має розглядатися індивідуально, оскільки єдиного рецепту для захисту від цих загроз не існує, а банкам необхідно сприяти підвищенню обізнаності своїх клієнтів.

У свою чергу, присутній на заході начальник управління інформаційної безпеки "Укргазбанку" Сергій Недзельський наголосив, що в цьому році найбільш популярним видом шахрайства в Україні в банківському секторі є соціальна інженерія, коли зловмисники виманюють у клієнтів дані логіну та паролю, реквізити банківських карт з метою заволодіння фінансовими засобами.

Недзельський наголосив, що кількість таких випадків зросла шляхом збільшення частки безконтактної оплати платежів.

"Необхідно сканувати програмне забезпечення на наявність вразливостей з метою захисту даних", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національної поліції України, у 2018 році було розкрито близько 6 тисяч злочинів у сфері ІТ, які завдали збитків на суму понад 39 мільйонів гривень. Одними з успішних операцій поліції за минулий рік стали затримання організатора бот-мережі Avalanche, викриття учасника міжнародної хакерського угруповання Cobalt, участь у припиненні діяльності міжнародної хакерської групи FIN7.