Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти в першому читанні законопроект, спрямований на посилення відповідальності за умисне пошкодження об'єктів телекомунікацій та припинення незаконного збагачення за допомогою операцій з металобрухтом.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комітету в середу без обговорення.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту №8544 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», він розроблений у зв'язку з необхідністю посилення відповідальності за викрадення телекомунікаційного обладнання, складових телекомунікаційних мереж, що призводять до порушення цілісності об'єктів телекомунікацій, заподіяння шкоди таким об'єктам з метою незаконного збагачення за допомогою операцій з металобрухтом.

Відео дня

«Необхідність такого законодавчого регулювання зумовлена тим, що оператори телекомунікацій і суб'єкти господарювання інших сфер діяльності постійно зазнають багатомільйонних збитків від злочинів, пов'язаних із крадіжками телекомунікаційного обладнання та пошкодженнями телекомунікаційних мереж, кабельних, радіорелейних ліній зв'язку, порушенням цілісності колодязів кабельної каналізації електрозв'язку», - сказано в пояснювальній записці.

Ініціатори законопроекту пропонують внести декілька змін до Закону України «Про металобрухт».

По-перше, пропонується заборонити прийом металобрухту кабелю, проводу або їх частин, іншого кабельної та/або провідникової продукції, з вмістом міді, інших кольорових і/або дорогоцінних металів, технічних засобів телекомунікацій та споруд електрозв'язку, іншого телекомунікаційного обладнання. Виняток пропонується залишити для суб'єктів господарювання, що використовують зазначене майно під час здійснення своєї господарської діяльності, але за наявності оригіналу або належним чином завіреної копії, або виписки з відповідного акта на списання такого спеціального майна.

По-друге, пропонується заборонити проведення готівкових розрахунків під час прийому такого металобрухту.

Крім цього, пропонується доповнити статтю 1941 Кримінального кодексу України нормою щодо встановлення відповідальності за умисне пошкодження об'єктів телекомунікацій, «якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об'єктів, або спричинило небезпеку для життя людей, якщо ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або загальнонебезпечним способом, якщо вони спричинили загибель людей чи завдали інші тяжкі наслідки».

Крім того, пропонується статтю 16410 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити нормами щодо встановлення відповідальності для посадових осіб пунктів прийому металобрухту, якщо вони приймають таке майно без наявності оригіналу або нотаріально завіреної копії, або виписки з відповідного акта на його списання.

Ініціатором даного законопроекту став комітет з інформатизації та зв'язку України, який очолює народний депутат Олександр Данченко. Його підтримали профільні та бізнес асоціації України ТЕЛАС, Американська торгово-промислова палата в Україні, Федерація роботодавців України. Як прокоментував директор із регуляторного забезпечення Київстар Олександр Когут: «Галузь дякує депутатам комітету інформатизації і зв'язку, співавторам законопроекту, депутатам комітетів щодо законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, які підтримали вкрай важливий для країни та індустрії законопроект і показали готовність парламенту відстоювати важливі ініціативи».

За словами Олександра Когута, тільки за останні чотири роки на телеком ринку України було здійснено понад 100 тисяч протиправних дій, а сума прямих збитків індустрії від крадіжок і розкрадань елементів телеком інфраструктури за цей період становить понад 1,4 млрд грн. Бували випадки, коли через дії розкрадачів телеком інфраструктури без зв'язку залишалися цілі міста. Як повідомляв УНІАН, торік найбільший оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком" заявляв, що більш ніж у 90% випадків крадіжки та пошкодження мідного кабелю залишається в Україні безкарними.