Ілюстрація REUTERS

За підсумками четвертого кварталу 2019 року Apple продала 72,9 мільйона iPhone, вперше за два роки посунувши з позиції лідера південнокорейську компанію Samsung. Водночас за підсумками першого кварталу 2020 року купертіновського гіганта очікує падіння постачання iPhone на 10% - до 36-40 мільйонів пристроїв.

Читайте такожКоронавірус в Китаї: біржі Шанхая та Шеньчженя відкрилися обвалом котирувань

Про це повідомляє портал ITC.ua з посиланням на заяву аналітика Мін-Чі Куо, який щороку дає найточніші прогнози про новинки Apple.

Відео дня

"Запобігти падінню не допоможе навіть гаряче очікуваний багатьма iPhone 9 / iPhone SE 2 - ідейний наступник iPhone SE, чий дебют очікується вже у березні. І причиною тому виступає нещасливий коронавірус 2019-nCoV, чиє поширення, що почалося з Китаю наприкінці грудня 2019 року, все ніяк не вдається зупинити - станом на 3 лютого кількість хворих сягнула 17405 (+2837), з них померло - 362 особи (+57), а видужали - 487 (+147))", - йдеться в повідомленні.

Раніше Куо прогнозував, що Apple почне масовий випуск iPhone SE 2 на початку року, але тепер через ситуацію з коронавірусом постачання, швидше за все, буде сильно обмежене - частиною вжитих урядом Китаю заходів зі стримування поширення вірусу стало закриття виробничих підприємств.

"Китай виробляє близько 70% смартфонів у світі. Чи варто казати, що затримки в роботи заводів через карантин негативно позначаться на загальносвітових постачанні та виробництві. В Strategy Analytics прогнозують, що за підсумками першого кварталу 2020 року ринок смартфонів впаде на 30%", - підкреслює видання.

Як розвиватиметься ситуація далі Куо поки прогнозувати не береться - все залежить від епідемії, яка, як ми вже зрозуміли, з високою ймовірністю, матиме далекосяжні наслідки на багато сфер людської діяльності у всьому світі, а не лише на ринок смартфонів.

Буквально днями Apple приєдналася до решти й закрила всі свої роздрібні магазини та офіси в материковому Китаї до 9 лютого. Існує висока ймовірність, що в підсумку влада Китаю продовжить карантин, оскільки наразі поширення епідемії не сповільнюється. Тобто, вже зараз ясно, щонайменше на кілька місяців сповільниться зростання економіки Китаю, що саме по собі небезпечно для світової економіки.

Власне, Міжнародний валютний фонд (МВФ) одразу після оголошення ВООЗ 30 січня епідемії коронавірусу загрозою світового значення визнав, що вона вплине на всю глобальну економіку.