Ілюстрація REUTERS

Наступні два квартали будуть дуже важкими для IT-галузі у зв'язку з негативним економічним впливом епідемії коронавірусу.

Читайте такожFacebook скасувала конференцію F8 через епідемію коронавірусу

Про це в коментарі УНІАН повідомив виконавчий директор асоціації IT Ukraine Костянтин Васюк.

Відео дня

"Наступні два квартали будуть дуже тяжкими для економіки та IT-індустрії зокрема. Найближчим часом ми будемо мати справу з уповільненням темпів зростання IT-сфери. Вже сьогодні ми бачимо, що компанії консолідуються: їх зусилля спрямовані на захист здоров'я своїх співробітників, утримання ключових клієнтів і позицій на ринку", - сказав він.

Також Васюк повідомив, що IT-компаніям доведеться вносити зміни у свою діяльність у зв'язку зі сформованою ситуацією.

"Нам доведеться працювати в умовах оптимізації бюджетів і, можливо, зміни бізнес-моделей - ми бачимо, як масово скасовуються івенти, компанії переходять на віддалений режим роботи та переглядають договори", - сказав він.

При цьому експерт висловив упевненість, що саме IT-індустрія зможе швидко впоратися з негативними економічними наслідками епідемії.

"Водночас IT-бізнес в Україні зможе зосередити зусилля на своїх ринкових переваг. Тому зараз важливо не вносити критичних змін в умови функціонування ІТ-індустрії в Україні, адже після стабілізації ситуації саме вона зможе швидко відновити темпи зростання", - підсумував Васюк.

Як повідомляв УНІАН, у рамках програми протидії поширенню коронавірусу 96% провідних українських компаній IT-галузі закупили захисні маски і антисептики для співробітників. Крім цього, 91% опитаних компаній скасували робочі відрядження за кордон, 86% - скасували масові заходи, 70% - оперативно перейшли на онлайн-режим в комунікаціях, а 54% - ввели в офісі режим вільного відвідування.

За прогнозами експертів, зростання витрат на продукцію світової IT-галузі через коронавірус сповільниться у 2020 році до 4,3% з прогнозованих в кінці 2019 року 5%. Якщо ситуація з поширенням коронавірусу буде погіршуватися, то зростання становитиме лише 1,3%, і навіть цей показник може бути змінений у бік зменшення.