Хто саме подав позов ЗМІ не уточнюють / Ілюстрація REUTERS

Компанія Facebook звинувачується в незаконному зберіганні біометричних даних понад 100 млн користувачів соціальної мережі Instagram.

Про це пише Bloomberg.

Читайте такожУ Facebook з'явився підрозділ для управління платіжними проектами

Відео дня

Суть звинувачення

Компанію звинувачують в зберіганні даних користувачів Instagram і незаконному отриманні вигоди з цієї інформації.

Згідно з позовом, ця практика порушує закон штату Іллінойс про конфіденційність, який прямо забороняє нелегальний збір біометричних даних.

"Шаблон обличчя"

Як повідомляє Businessinsider, в позові проти корпорації зазначено, що Instagram володіє інструментом, який застосовує систему розпізнавання осіб і створює «шаблон обличчя», який потім зберігає у своїй базі даних.

Соціальну мережу звинувачують в тому, що вона автоматично сканує на фотографіях користувачів обличчя тих, хто може навіть не користуватися додатком.

Збір захищених даних

У позовному документі також говориться, що Facebook збирає захищені біометричні дані людей з метою поліпшення своїх можливостей розпізнавання осіб у своїх продуктах і поширює цю інформацію в різних сервісах.

Чим загрожує позов

Відповідно до закону американського штату Іллінойс Facebook в разі задоволення проти нього позову може заплатити від $ 1 до 5 тис. За порушення, загальна сума може скласти до $ 500 млрд.

Представник Facebook Стефані Отуей вважає позов безпідставним. Він заявив, що Instagram не використовує технологію розпізнавання осіб.

Як говориться в матеріалах справи, Facebook почав оповіщати користувачів Instagram про збір біометрії тільки на початку цього року.

Попередній штраф

  • У серпні Верховний суд Бразилії оштрафував Facebook на $368 тисяч. Facebook заблокував сторінки 12 головних прихильників президента Бразилії Жаіра Болсонару через поширення фейків. Їх звинуватили в розповсюдженні фейкових новин про суддів.
  • Суд Бразилії зажадав заблокувати ці акаунти, а в разі відмови соцмереж це зробити - пригрозив їм щоденними штрафами в розмірі близько 3,8 тисячі доларів. Спочатку Facebook відмовився виконувати рішення суду, посилаючись на загрозу для свободи слова, після чого і був виписаний штраф.