Це відкриває можливість для підписання закону головою ВР і президентом України / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада розблокувала підписання закону, яким передбачено, що кандидатури на посади членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення пропонуватимуть фракції та громадські об'єднання.

Як передає кореспондент УНІАН, депутати не підтримали постанову про скасування рішення про підтримку закону "Про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення незалежності Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення" (№4107).

Читайте такожЗеленський та медіагрупи вирішили, як забезпечити населення доступом до українського телебачення

Відео дня

Це відкриває можливість для підписання закону головою ВР і президентом України.

Закон про незалежність Нацради

17 червня парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення незалежності Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення" (№4107).

Змінами передбачено, що суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Нацради є депутатські фракції (депутатські групи) у Верховній Раді та/або громадські об'єднання, творчі спілки, які активно працюють у медійній сфері не менше трьох років.

Призначеною на посаду члена Нацради вважається особа, за яку подано більшість голосів народних депутатів від конституційного складу парламенту, тобто мінімум 226 голосів. Голосування у Верховній Раді про призначення на вакантні посади членів Нацради відбувається відкрито, по кожній кандидатурі в послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням.

Призначається новий член (члени) Нацради протягом шести місяців з дня закінчення терміну повноважень члена (членів) Нацради, призначеного (призначених) Верховною Радою.

Згідно із законом, президент призначає члена (членів) Нацради протягом одного місяця з дня припинення повноважень члена (членів) Нацради, призначеного (призначених) президентом. Для проведення відбору кандидатів на посаду члена (членів) Нацради президент може створити конкурсну комісію.

Законом передбачено, що членом Нацради може бути особа, яка відповідає наступним вимогам: є громадянином України та проживає в Україні не менше п'яти останніх років, має вищу освіту, є кваліфікованим фахівцем у галузі журналістики, права, телерадіомовлення, електронних комунікацій, має стаж постійної роботи в зазначених сферах не менше п'яти років; володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Не може бути членом Національної ради, зокрема, особа, яка є кінцевим бенефіціарним власником, ключовим учасником або власником істотної участі ліцензіатів відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

Законом передбачено, що посадовий оклад голови Національної ради становить 12 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (за станом на 1 січня 2021 це 2 270 тис. грн), тобто його зарплата становитиме 27 тис. 240 грн, першого заступника голови Національної ради - 11,5, тобто 26 105 тис. грн, заступника голови Національної ради та відповідального секретаря - 11, тобто 24 970 тис. грн, члена Національної ради - 10 розмірів - 22 700 тис. грн.

Членам Національної ради можуть встановлюватися наказом її голови надбавки, доплати, премії та інші виплати.

Законом також визначено, в яких випадках можуть бути достроково припинені повноваження члена Національної ради.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.