Силовики РФ почали оглядати судна в Азовському морі з другої половини квітня / фото azovskoe-more.in.ua

Помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян наголошує, що огляд Росією суден в Азовському морі є політичним та економічним тиском на Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час прес-конференції у Києві.

Читайте також"Штучно затримують судна": Росія змінила тактику в Азовському морі

Відео дня

Представник Держприкордонслужби зауважив, що Азовське море, відповідно до договору від 2004 року між Україною та Росією про співпрацю в Азовському морі та Керченській протоці, є морем внутрішнього користування.

Тобто, відповідно до цього договору і Україна, і Росія можуть вільно використовувати весь басейн Азовського моря.

«Договір дійсно діє, і тому формально російська сторона може оглядати судна. Але ми прекрасно розуміємо, що в даному випадку цей механізм використовується як політичний і економічний тиск на Україну», - сказав Слободян.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними ДПСУ, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні судна, які прямують з/до українських портів.

За даними Міністерства інфраструктури, станом на 16 липня кількість затриманих для огляду російськими прикордонниками суден становила 148.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що це питання має бути розглянуто на рівні Ради національної безпеки і оборони України.