Лише 23% водіїв користуються ременями безпеки / фото УНІАН

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення зміни до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами) (№10131).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Авторами документа є ряд депутатів від "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Самопомочі", "Батьківщини" та позафракційні.

Законопроектом пропонується встановити, що порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами тягне за собою накладення штрафу в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відео дня

Чинним положенням статті 121 КУпАП передбачено покарання у вигляді стягнення штрафу в розмірі 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи.

"Лише 23% водіїв користуються ременями безпеки, згідно з даними дослідження Кампанії "За безпечні дороги", проведеного в 2018 році. Для прикладу, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії - 97%, Словенії - 93%, Польщі - 83%", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте такожВідсьогодні денні ходові вогні стали обов'язковими при русі за містом (відео)

У той же час, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), невикористання ременів безпеки та мотошоломів є одним з ключових факторiв ризику, який безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху та має прямий причинно-наслідковий зв'язок з дорожніми аваріями та їх тяжкими наслідками.

Також зауважується, що міжнародний досвід свідчить, що одним з найефективніших способів спонукати водіїв та пасажирів користуватися ременями безпеки і мотошоломами є посилення відповідальності за ці порушення.

Так, в країнах з високим рівнем безпеки руху штраф становить значну частину доходу, і тому більшість водіїв та пасажирів користуються ременями безпеки та мотошоломами. Наприклад, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, у Словенії - 120 євро, в Чехії - 77 євро, йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня 2018 року Верховна Рада відхилила проект закону щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами.

Проектом закону у ст. 121 КУпАП пропонувалося передбачити, що порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з даними Національної поліції, щороку на дорогах в Україні гине не менш як 3,5 тисяч осіб, і приблизно така сама кількість зазнає травм.