Через обмеження Росії дизпаливо в Україні може подорожчати на 1-1,5 гривні фото УНІАН

Введені Росією обмеження на постачання з 1 червня нафти та нафтопродуктів в Україну можуть призвести до подорожчання дизельного палива у нашій країні на 1-1,5 гривні за літр, а газу - ще істотніше.

Читайте такожАМКУ допускає подорожчання палива в Україні через "нафтові" обмеження Росії

Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Відео дня

"Хочу нагадати, що у 2015-2016 роках дев'ять місяців жили без російських поставок. І нічого, перекривалися морем і внутрішнім переробленням. Проживемо і зараз, хоча ціна на ДП зросте на 1-1,5 гривні за літр, на газ, швидше за все, суттєвіше", - зазначив він.

За словами експерта, Росія видала дозволи на постачання дизельного палива і скрапленого газу в Україну з 1 червня, але обрізала до 75% та 60% відповідно.

"Це проблема? Так, але вирішуване. Не хочу сильно забігати наперед, подивимося. Але якщо виходити з наявних даних, то в червні ринку потрібно знайти близько 150 тисяч тонн дизпалива (25% ринку) і 20 тисяч тонн скрапленого газу (15% ринку). Багато це чи мало? Для дизпалива – багато, для газу – дещо менше, але теж непросто. Наразі по обох продуктів є хороші запаси, так що перехід буде плавним", - написав він.

Куюн пояснив, що введені обмеження означають, що відтепер російська сторона буде погоджувати постачання щомісяця, тобто тримати ринок у постійній напрузі.

"Наприклад, тільки що сказали, що "Роснефть" відправила лист Мінекономіки РФ (Міністерство економічного розвитку РФ – УНІАН) з проханням збільшити квоту на червень. Збільшать? Адже від цього залежить, чи будуть контрактувати продукт трейдери в альтернативних джерелах", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк заявив, що наведені Росією обмеження на постачання з 1 червня нафти і нафтопродуктів в Україну можуть стати серйозним викликом для нашої країни, тому бізнес має бути готовим диверсифікувати свої поставки.

Раніше Росія обмежила експорт в Україну російської нафти та нафтопродуктів.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що такі товари, як продукція ПЕК, у тому числі вугілля, нафту та нафтопродукти, з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну лише на підставі окремих дозволів.