Сонячні панелі на даху і капоті займають 5 квадратних метрів площі / фото Lightyear One

Стартап Lightyear, заснований групою голландських студентів, представив електромобіль Lightyear One з запасом ходу 725 км вимірювального циклу WLTP.

Читайте такожHonda розсекретила обсяг батареї свого першого електрокара

Домогтися таких видатних результатів допомагають сонячні панелі на даху і капоті моделі, а також досвід участі розробників у змаганнях World Solar Challenge для автомобілів на сонячній енергії, пише itc.ua.

Розробники запевняють, що за рік використання сонячні батареї на даху і капоті дозволяють отримати кількість енергії, достатню для подолання дистанції у 20,000 км. Ємність акумуляторів не озвучується (за винятком розмитого визначення «порівняно маленька батарея»), оскільки наголос зроблений на мінімальному енергоспоживанні (83 Втгод/км), а не на максимізації ємності батарей.

П'ятимісний електромобіль Lightyear One з габаритами 5057x1898x1426 мм створений з використанням високотехнологічних надлегких матеріалів, включаючи вуглеволокно та алюміній. Дизайн корпусу продиктований бажанням зробити його аеродинамічним і водночас розмістити досить великі сонячні панелі.

У рух він приводиться чотирма електродвигунами в колесах, які управляються незалежно, забезпечуючи повноцінний контроль тяги. Потужність двигунів не озвучується, але судячи з того, що на розгін до 100 км/год йде 10 секунд, вони не дуже продуктивні.

Сонячні панелі на даху і капоті займають 5 квадратних метрів площі, а захисне скло дозволяє дорослому без проблем ходити по цих поверхнях, не пошкодивши їх. Комірки розділені на зони, так що панель працює, навіть якщо сонце потрапляє тільки на її частину.

Додатково до підзарядки батарей від сонячних панелей, яка здатна додати 12 км запасу ходу за 1 годину заряду, концепт Lightyear One також можна заряджати від побутової мережі на 3,7 кВт (35 км пробігу за годину заряду), настінної зарядки на 22 кВт (209 км пробігу за годину заряду) і навіть швидкісних зарядок 60 кВт (570 км пробігу за годину заряду).

Зазначимо, що незважаючи на статус прототипу, творці Lightyear One вже збирають попередні замовлення і планують почати поставки клієнтам у 2021 році. Повна вартість моделі становить 149 тис. євро або $170 тис. (лізинг обійдеться в 1879 євро або $2135 в місяць), при цьому перші 100 примірників вже розкуплені, в даний момент йде підписка на наступні 500 примірників.

Для тих, кого лякає цінник в $170 тис., розробники повідомили, що наступна їхня модель буде відрізнятися радикально зменшеним цінником. В майбутньому електромобілі Lightyear отримають систему автономного управління і будуть використовуватися в сервісах каршерингу, дозволяючи розділити вартість покупки між декількома користувачами.