Фури будуть зважувати в русі / фото facebook/Ukravtodor.Gov.Ua

Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор») запустило в тестовому режимі перші два майданчики в рамках реалізації пілотного проекту зважування вантажівок в русі.

Читайте такожРада спрямувала штрафи за перевантажені фури до Дорожнього фонду

Як повідомила прес-служба «Укравтодору», запуск відбувся за участю керівника «Укравтодору» Славоміра Новака і міністра інфраструктури України Владислава Криклія.

Відео дня

Відзначається, що система зважування в русі - це розумна система збору інформації про транспортні засоби, що рухаються автомобільними дорогами, яка визначає дату і час проїзду, температуру навколишнього повітря і дорожнього покриття, смугу і напрямок руху, швидкість руху та державний номерний знак, габаритні розміри, відстань між осями, загальну вагу і її розподіл по осях.

«Запуск перших майданчиків системи зважування в русі в Україні є результатом успішної співпраці «Укравтодору» з міжнародними партнерами, а саме - з Міжнародним банком реконструкції та розвитку», - йдеться в повідомленні.

За словами Криклія, запуск майданчиків став можливим завдяки прийняттю депутатами Верховної Ради закону про введення габаритно-вагового контролю, контролю у русі.

«Цей проект передбачає 6 об'єктів на під'їздах до Києва. Звичайно, цієї кількості недостатньо для того, щоб забезпечити всю потребу. Розраховуємо, що протягом наступного року-півтора в цілому по Україні буде встановлено близько 100 подібних комплексів. Ввести в роботу комплекси стало можливим за участю і з допомогою міжнародних фінансових організацій, які і надалі готові продовжувати цю позитивну тенденцію щодо підтримки проекту», - цитує прес-служба Криклія.

Також, у прес-службі відзначили, що впровадження системи дозволить звільнити дороги від транспортних засобів, які не дотримуються встановлених обмежень щодо допустимих маси вантажу та/або навантаження на вісь і є одним із головних факторів руйнування доріг.

Відзначається, що в рамках пілотного проекту система працюватиме в режимі попереднього відбору» транспортних засобів, що підлягають подальшому контролю габаритно-вагових параметрів відповідно до вимог чинного законодавства.

«Наступними кроками «Укравтодору», які будуть базуватися на набутому досвіді і отриманих від системи даних, розробка програми поширення системи зважування в русі на мережі автомобільних доріг України (орієнтовно 100 - 200 майданчиків), що допоможе зберегти високі транспортно-експлуатаційні характеристики доріг, які були відремонтовані і побудовані за останні 4 роки», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше «Укравтодор» повідомив про плани до 2020 року встановити 200-250 систем автоматичного зважування великовагового транспорту на автомобільних дорогах України. У липні 2018 року Світовий банк оголосив тендер на закупівлю 10 вагових комплексів в русі (Weight in motion) для Державної служби України з безпеки на транспорті на суму 4,9 млн дол.