У Держрегслужбі зазначили, що поданий розробником аналіз регуляторного впливу недостатньо інформативний / sudohodstvo.org

Державна регуляторна служба відмовилася погодити проект постанови Кабінету міністрів про підвищення плати за проходження шлюзів Дніпровського каскаду, оскільки він суперечить низці чинних нормативно-правових актів.

Про це йдеться в рішенні відомства, розміщеному на його офіційному сайті, пише UaProm.

У рішенні Держрегслужби йдеться, що в грудні 2019 року Кабмін затвердив план дій щодо дерегуляції господарської діяльності та поліпшення бізнес-клімату (№1413-р від 4.12.19). У цьому документі є пункт №115 про необхідність скасувати плату за шлюзування суден і зобов'язати гідроенергетичні електростанції утримувати шлюзове господарство. Проект відповідного рішення повинно підготувати Міністерство інфраструктури, яке ініціювало підвищення плати.

Відео дня

Питання утримання шлюзів гідроелектростанціями також передбачено у проекті Закону «Про внутрішній водний транспорт» (від 17.01.20), який вже погоджений Мінінфраструктури та на сьогодні проходить розгляд у Комітеті Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури.

Читайте такожАдміністрація морпортів отримала тимчасового керівника

Крім того, в Держрегслужбі зазначили, що поданий розробником аналіз регуляторного впливу недостатньо інформативний. Підвищення плати за шлюзування пояснюється необхідністю забезпечити фінансування ДП «Укрводшлях», яке, за даними заявника, не в змозі самостійно забезпечити підтримку і ремонти шлюзів.

При цьому Держрегслужба звернула увагу на те, що планові витрати «Укрводшляху» на підтримку шлюзів у безпечному для експлуатації стані у 2019 році становили 97,5 млн грн. При цьому МІУ була затверджена бюджетна програма фінансування дій з капітального ремонту судноплавних шлюзів на суму 124,3 млн грн. При цьому рівень виконання ремонтних робіт, передбачених програмою, склав 27,4%.

Враховуючи це, Держрегслужба запропонувала заявнику розглянути також можливість вирішити проблему не тільки за рахунок підвищення тарифу, але й за рахунок забезпечення ефективного менеджменту підприємства, скорочення витрат, впровадження системи контролю.