Фігуранту загрожує 12 років ув'язнення / yaizakon

Суд Варшави вирішив помістити під тримісячний арешт Олександра Д., ще одного затриманого у справі колишнього міністра транспорту Польщі та екс-главу "Укравтодору" Славоміра Новака.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Читайте такожУ Польщі офіційно висунули звинувачення екс-голові "Укравтодору"

Відео дня

Чоловіка, який представляє польську компанію, що займається управлінням інфраструктурними проектами, затримали як четверту особу у справі про корупцію і відмивання грошей у зв'язку з дорожніми інвестиціями в Україні.

У чому звинувачують

Олександру Д. пред'явлено звинувачення в тому, що він запропонував 700 тисяч злотих неправомірної матеріальної вигоди Новаку, який тоді обіймав посаду голови Державного агентства автомобільних доріг України. За це йому загрожує 12 років ув'язнення.

"Згідно з доказовими матеріалами, підозрювані домовилися, що Славомир Н. буде незаконно впливати на вибір "Укравтодором" пропозиції, зробленої компанією Олександра Д. Пропозиція стосувалася підготовки проектних документів і нагляду за роботами при ремонті автодороги в Україні", - сказала прес-секретар Окружної прокуратури у Варшаві Олександра Скшиняж.

За це, за словами прокуратури, Олександр Д. мав пообіцяти Новаку хабар в розмірі 10% від вартості контракту на суму 1,65 млн євро. Обіцяну суму Олександр Д. мав перерахувати у вигляді оплати фіктивних консультаційних послуг для компанії, зареєстрованій на Кіпрі за рекомендацією Новака.

За словами слідчих, компанія Олександра Д. отримала контракт в Україні, проте не розпочала його виконання. Також не відбулося перерахунку обіцяної неправомірної винагороди.

Хронологія подій

  • 4 серпня в Польщі був затриманий підприємець, який є фігурантом у справі екс-глави «Укравтодору» Славомира Новака.
  • 30 липня 2020 НАБУ і САП повідомили про підозру ще одному підозрюваному в рамках розслідування щодо екс-керівника "Укравтодору" Славомира Новака.
  • 21 липня, в прокуратурі Варшави висунули звинувачення Новаку. Його підозрюють у вимаганні та отриманні майнових і особистих вигод.
  • 20 липня польські правоохоронці заявили про затримання в Польщі Новака, а також колишнього командира спецпідрозділу JW GROM Даріуша С. і підприємця з Гданська Яцека П. Раніше повідомлення про підозру було вручено п'яти особам. Йдеться про в.о. голови «Укравтодору», двох громадян Польщі, іноземного громадянина - представника однієї з компаній-учасниць тендерів «Укравтодору», а також про колишню радницю в.о. голови «Укравтодору», громадянку України.
  • У вересні 2019 року Кабінет міністрів звільнив Новака з посади керівника Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор"). Він очолював компанію протягом трьох років.