Мінінфраструктури за два тижні суттєво полегшило умови роботи українським морякам

За два тижні, що минули після обговорення проблем у галузі морських і річкових перевезень, нове керівництво Міністерства інфраструктури на чолі з міністром Олександром Кубраковим виконало великий обсяг роботи і відзвітувало про вже досягнуті результати. Докладний факт-чекінг виконання домовленостей з моряками розміщений на офіційній сторінці Мінінфраструктури у Facebook.

Про допомогу міністерства морякам домовленість була досягнута 14 червня. Через два тижні вже можна говорити про шість змін, що відбулися, які повинні полегшити умови роботи 150 000 українських моряків.

Так, 1 липня Верховна Рада проголосувала за скасування обов'язкової періодичної атестації моряків. Законопроєкт №3944, яким вносяться необхідні зміни до Кодексу торговельного мореплавства України, був підтриманий 330 депутатами. Раніше переатестація моряків супроводжувалася необхідністю давати хабар в розмірі 5-8 тисяч доларів.

Відео дня

Також з 24 червня моряки вже можуть бачити свої помилки, допущені в ході тестування. Мінінфраструктури планує додатково розробити навчальний посібник для підготовки до тестування.

Саме тестування в перспективі планується проводити на базі норвезької системи Crew Evaluation System (CES) 6.0. З 1 вересня в Україні має розпочатися експериментальне тестування системи. Для цього Кабмін вже прийняв відповідну постанову.

Крім цього, на численні прохання моряків, проводиться заміна керівництва Державної служби морського та річкового транспорту України. Колишній в.о. голови держслужби вже склав свої повноваження, щодо вибору нової кандидатури вже проводиться конкурс.

Окремо стартував спільний проєкт Мінінфрастури, Мінцифри і TAPAS Project, в ході якого має бути створено прозорий сервіс для моряків на порталі державних послуг "Дія".

Також Мінінфраструктури повідомляє про плани передачі всіх ІТ-продуктів Морської адміністрації на баланс міністерства.

Як відомо, українські моряки високо затребувані на міжнародному ринку морських перевезень, однак через корупційну складову в галузі в Україні до останнього часу змушені були платити великі хабарі для продовження своєї діяльності. 

Сумарний щорічний дохід бюджету від діяльності українських моряків оцінюється в розмірі 3-4 млрд доларів.