Автошляхи з'єднують 10 областей України / Ілюстрація REUTERS

В рамках першої програми державно-приватного партнерства (ДПП) в дорожній галузі будуть реалізовані шість ділянок доріг.

Про це написав у Telegram міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Читайте такожВ "Укравтодорі" розповіли про плани ремонту доріг на 2021 рік

Відео дня

Йдеться про такі дороги:

Харків-Дніпро-Запоріжжя (M-29, M-04, M-18);

Бориспіль-Полтава (М-03);

Херсон-Миколаїв (М-14);

Київ-Житомир-Рівне (М-06);

Ягодин-Ковель-Луцьк (М-07, М-19);

Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв (M-04, H11).

Скріншот Telegram

"Спільно з "Укравтодором", Світовим банком і Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) представили їх 310 учасникам з 43 країн світу і 38 компаніям потенційних інвесторів. Автошляхи з'єднують 10 областей України, і понад 12 млн жителів точно зможуть на собі відчути поліпшення дорожньої інфраструктури", — додав Криклій.

Він підкреслив, що йдеться не про платні дороги, а про «дороги в розстрочку», коли держава залучає приватні інвестиції в будівництво, а інвестор реалізує проект за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави.

Плани на 2021 рік

Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") планує відремонтувати близько 6,8 тисячі кілометрів автодоріг у 2021 році, що більш ніж на 2 тисячі кілометрів більше, ніж заплановано на 2020 рік.

Що цьому передувало

  • Україна планує залучити в найближчі роки понад 9 мільярдів доларів приватних інвестицій в рамках реалізації представленої сьогодні, 29 жовтня, програми державно-приватного партнерства в дорожній сфері.
  • Програма буде реалізовуватися в три фази. В рамках першої буде передано в концесію 6 пілотних ділянок доріг, на розвиток яких буде інвестовано близько 2 мільярдів доларів приватних інвестицій.
  • У рамках другої та третьої фази, реалізація яких має стартувати у 2023-2024 роках, наступні 15 і більше проектів будуть передані в концесію, за допомогою якої Україна планує залучити понад 7 мільярдів доларів.
  • З березня в Україні триває національний проект "Велике будівництво", в рамках якого проводиться будівництво та ремонт доріг, а також інших об'єктів інфраструктури.