Головний суперник для Порошенка – Зеленський, а не Тимошенко, пишуть німецькі ЗМІ / фото УНІАН

Шанси Петра Порошенка на переобрання президентом України зараз невеликі.

Чим ближче президентські вибори 31 березня, тим більше нервується команда чинного глави держави. Про це пише "Главред", посилаючись на німецьке видання Mitteldeutscher Rundfunk.

У травні 2014 року Порошенка обрали в першому турі голосування, і він з величезним відривом переміг екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Порошенко отримав 55% голосів, а Тимошенко лише 13%. Сьогодні Тимошенко – головний фаворит майбутньої передвиборної гонки з рейтингом близько 18%.

Відео дня

Висунення Порошенка відбулося 29 січня, й той факт, що президент вирішив йти на вибори не від своєї партії, а як самовисуванець, свідчить про невпевненість та недовіру до своєї політичної команди.

Але головна битва чекає на Порошенка не проти Тимошенко, а проти коміка Володимира Зеленського за друге місце й вихід до другого туру виборів, пише німецьке видання.

Читайте такожВідео зі школи на Донбасі, де агітують голосувати за Порошенка, считают фейком

Як так вийшло, що Порошенко суттєво втратив свою популярність за останні 5 років?

По-перше, його переконлива перемога на виборах 2014 року була ситуативною. Жоден з трьох лідерів опозиції, включаючи Віталія Кличка, який грав активну роль під час революції на Майдані, не мали величезної підтримки серед населення.

А Порошенко, який завжди був при владі на різних посадах, дуже непогано себе проявив у вкрай невизначений час - і, так, зміг здобути широку підтримку. Більш того, в 2014 році, коли Росія не визнала український уряд після Майдану, було дуже важливо, щоб новий президент був обраний у першому турі.

До того ж, не потрібно забувати й передвиборних обіцянок Петра Порошенка, які також зіграли важливу роль у його перемозі. Зокрема, він обіцяв завершити АТО на Донбасі за кілька годин. У підсумку, через 5 років, головними досягненнями Порошенка на посаді президента можна назвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС і запровадження безвізового режиму.

Щоправда, всі ці досягнення затьмарені повільною боротьбою з корупцією - Україна посідає 120-е місце в Міжнародному індексі корупції Transparency International. А також не на користь Порошенка – його згадка в Панамських документах і скандал довкола новорічного відпочинку на Мальдівах вартістю 500 тисяч доларів.

Тим не менш, зараз у Порошенка інша передвиборна стратегія, ніж у 2014 році: 5 років тому він хотів представити себе стриманим помірним політиком ліберального толку, а тепер він виступає в ролі націонал-патріотичного державного діяча з такими гаслами, як армія, мова, віра. Тепер же Петро Порошенко їздить великими містами України з так званим томос-туром й обіцяє зробити інтеграцію в ЄС і НАТО головною метою свого перебування на посаді президента до 2024 року.

Нагадаємо, Порошенко оголосив про те, що знову балотуватиметься на посаду президента на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом", який проходив у київському Міжнародному виставковому центрі.