Рада 7 лютого заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах / фото УНІАН

В Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі візьме до уваги заборону Верховної Ради громадянам Росії бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні.

Як повідомив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця у Facebook, він провів ділову розмову із директором ОБСЄ/БДІПЛ Інгіборг Солрун Гісладоттір.

Читайте такожЗанепокоєність України цілком реальна: Волкер знову прокоментував допуск спостерігачів від РФ до виборів

Відео дня

Кислиця повідомив про налаштованість МЗС України і надалі надавати сприяння спостережній місії БДІПЛ на виборах президента України цього року. Також сторони обговорили плани щодо направлення близько 750 короткотермінових міжнародних спостерігачів від БДІПЛ.

"Повторив, що МЗС України зацікавлене у тому, щоб БДІПЛ направив до України максимальну кількість спостерігачів, і що МЗС не має намір вести мову про будь-які кількісні обмеження, як це мало місце в деяких інших країнах ОБСЄ, зокрема, РФ", - наголосив Кислиця.

Разом з тим він висловив впевненість, що БДІПЛ візьме до уваги ухвалений Верховною Радою закон, яким не дозволяється участь у спостереженні громадянами країни-агресора.

"Про необхідність поважати суверенітет і закони країни проведення виборів, зокрема, йдеться у параграфі 8 Копенгагенського документу ОБСЄ і у параграфі 9 Декларації про принципи міжнародного спостереження за виборами", - зазначив Кислиця і наголосив на тому, що єдність у цьому питанні президента, МЗС та Верховної Ради пояснюється надзвичайними обставинами - агресією і іноземною окупацією.

Читайте такожМЗС не прийме заявки росіян на реєстрацію спостерігачами на виборах в Україні

"Відтак, на мою думку, ситуація із рішенням України про неучасть спостерігачів від країни-агресора не може становити прецедент для інших країн-учасниць ОБСЄ, які не є жертвами агресії і окупації, а будь-які інсинуації на цю тему мають рішуче заперечуватися як самим БДІПЛ, так і Україною та країнами-однодумцями", - заявив дипломат.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого голова місії БДІПЛ зі спостереження за президентськими виборами в Україні Пітер Тейлер та речник БДІПЛ Томас Раймер заявили, що Росія запропонувала включити двох своїх громадян довготерміновими спостерігачами для моніторингу за президентськими виборами в Україні. Також Тейлер і Раймер повідомили, що між ОБСЄ/БДІПЛ і МЗС України відбуваються перемовини щодо запропонованого списку іноземних спостерігачів, серед яких двоє росіян, але рішення щодо них ще не погоджене. Прибуття в Україну команди 92 довготермінових спостерігачів очікується 11 лютого.

Сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутати.

Президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори в 2019 році.