Парламентські вибори відбудуться в тренді соціальної справедливості - Карасьов

Знівельована в ході президентської кампанії тематика соціально справедливої ​​держави постане основним запитом суспільства до політичної еліти в ході осінніх парламентських виборів. Нова політична сила Алли Шлапак "Соціальна справедливість" має серйозні можливості поборотися за істотне представництво в новому складі Верховної Ради.

Таке припущення висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Політолог констатує, що президентська кампанія вже пройшла свій кульмінаційний період і рухається до закономірного фіналу. Тому вже зараз погляди, розрахунки, резони і тактика політичних гравців спрямована в недалеке осіннє майбутнє.

"Саме Верховна Рада підіб'є підсумок оновленню еліт, політичних і владних конфігурацій. А головне, завершення циклу має реконфігурувати не так політиків, скільки саму політику держави. І тут на перший план повинні вийти ті проблеми, які хоч і були актуалізовані, але не стали наріжним каменем президентських виборів. В першу чергу, це - соціальні проблеми людей, які були приглушені геополітичними акцентами", - сказав Карасьов.

Відео дня

Головною вимогою суспільства до учасників парламентської кампанії, на переконання політолога, стане внесення принципів соціальної справедливості в щоденний порядок держави. І саме на цей запит повинні дати відповідь осінні вибори.

"Про цю тенденцію свідчить той факт, що крім політиків, що беруть участь у президентській кампанії, вже з'являються нові партії, які на перше місце ставлять саме проблеми соціальної справедливості, соціальної безпеки громадянина, проблеми будівництва соціальної, справедливої ​​держави. І мене анітрохи не дивує, що колишній громадський рух Алли Шлапак - відомого в Україні політика, трансформувався в політичну партію під назвою "Соціальна справедливість", яка заявила про свою участь у парламентській кампанії. На мій погляд, це цікава заявка на серйозну розмову в ході виборчої кампанії на теми соціальної справедливості в усіх її вимірах", - констатував Вадим Карасьов.

Експерт додав, що "Соціальна справедливість" Алли Шлапак на відміну від відомих політичних гравців значно ширше розставляє акценти будівництва чесної державної моделі управління.

"Соціальні проблеми, це не тільки проблеми тарифів, високих цін і низьких доходів. Це проблема величезного розриву між верхівковою меншістю і бідною більшістю українців. Сьогодні розрив між багатими і бідними в Україні просто катастрофічний. І він збільшується, незважаючи на війну. І те, що на цій проблемі робиться акцент в порядку денному партії Алли Шлапак - це серйозний і правильний крок, який дозволить поборотися за істотне представництво політсили в майбутньому складі парламенту", - підсумував директор Інституту глобальних стратегій.

Партія "Соціальна справедливість" представлена ​​в 17 обласних і 52 районних центрах України. На відміну від більшості українських політичних сил партія не є олігархічною, лідерської, побудована "знизу-вгору" активними громадянами на основі однойменного громадського руху.