Церетелі підкреслив, що Україна знаходиться в центрі інтересів ПА ОБСЄ / фото УНІАН

Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі запевняє, що до складу місії спостерігачів на президентських виборах в Україні не включені представники Росії.

Про це Церетелі заявив на зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, повідомляє прес-служба парламенту.

Парубій нагадав про втручання з боку Росії у виборчі процеси багатьох країн світу.

Відео дня

Читайте такожОБСЄ хоче подати Україні список спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць, у тому числі з Росії

«Ми докладаємо усіх зусиль, щоб не допустити будь-якого механізму втручання Росії у виборчий процес в Україні», - наголосив він і висловив сподівання на підтримку з боку ПА ОБСЄ.

Голова ВР зазначив, що президент Росії Володимир Путін неприховано оголошує, кого він хоче бачити президентом України. Тому, за словами Парубія, «спільними зусиллями маємо не допустити, щоб таке сталося в Україні».

Своєю чергою, Церетелі підкреслив, що Україна пееребуває в центрі інтересів ПА ОБСЄ і заявив про непідтримку агресії з боку Російської Федерації та окупації Криму.

Він повідомив, що у складі місії спостерігачів за виборами в Україні близько 100 постійних представників з боку ПА ОБСЄ, а разом з короткостроковими і довгостроковими спостерігачами як від ПА, так і від ОБСЄ - до тисячі.

Церетелі зауважив, що з урахуванням прийнятого рішення Верховною Радою України про неможливість участі представників Росії та тих осіб, які її представляють, як спостерігачів, було проведено роз’яснювальну роботу серед делегатів ПА ОБСЄ.

«Такі особи не включені до складу місії спостерігачів», - додав президент ПАРЄ. він.

Президент ПА ОБСЄ запевнив у подальшій співпраці та наголосив на неупередженості і нейтральності спостерігачів, зазначили у прес-службі.

Читайте такожПорошенко підписав закон про заборону російських спостерігачів на виборах

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України та парламентських виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутата.

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого в МЗС України наголосили, що не приймуть заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві нагадали, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

8 лютого в МЗС Росії повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.