Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України висловлюють переконання, що Російська Федерація могла використати проведення виборів на українських дільницях в дипломатичних установах на території Росії для провокацій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

Він нагадав, що Центральна виборча комісія ухвалила рішення щодо закриття виборчих дільниць у Російській Федерації за рекомендацією Міністерства закордонних справ України. “Воно є свідомим, воно є виваженим, воно є таким, яке відповідає ситуації, коли Україна є суб’єктом агресії Російської Федерації”, - заявив Погорельцев.

Відео дня

Він додав, що це рішення ухвалено з огляду на важливість безпеки українців в Росії. “Оскільки Росія нехтує всіма нормами права, моралі, то гарантувати проведення виборів відповідно до чинного законодавства України та міжнародних стандартів на території країни-агресора ми, безумовно, не могли”, - сказав дипломат.

За його словами, проводити вибори в країні, яка є агресором, доволі проблематично. “Отже, громадяни України, які тимчасово перебувають у Російській Федерації та мають паспорти громадян України, - так званий внутрішній паспорт, вони можуть проголосувати за місцем своєї реєстрації в Україні”, - заявив Погорельцев.

Водночас він зауважив, що межі округів, на яких українців могли голосувати у п’яти дипломатичних установах України на території РФ в Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі і Новосибірську, віднесено до інших країн – Фінляндії, Казахстану і Грузії.

Читайте такожПА ОБСЄ не включила росіян в місію спостерігачів на виборах в Україні

Погорельцев додав, що дані про українських виборців в Росії, які перебувають на консульському обліку, будуть передані українським дипломатичним установам у зазначених трьох країнах.

Окремо він зазначив, що на минулих виборах президента України у 2014 році зареєстрована кількість українських виборців складала близько 50 тисяч, а всього проголосувало 1 тис. 134 особи. “Це дуже низький відсоток, це, напевно, найнижчий відсоток серед усіх наших закордонних виборчих дільниць”, - заявив директор консульської служби.

“Це про щось говорить, звичайно, тому що люди не почувають себе у безпеці. І, повертаючись до питання закриття дільниць, - безумовно, могли бути на 100% різні провокації, і думати, що ФСБ і інші силові структури не використали би зараз вибори у своїх цілях – це безглуздо”, - наголосив дипломат.

“100% була би інфільтрація там якихось заангажованих, скажімо так, агентів до виборчих дільниць, що потім могло би спричинити ускладнення у роботі, зрив роботи виборчих комісій і невизнання виборів. Тобто, ризики значно перевищували той негатив, який, в принципі, теж присутній від того, що ті закордонні виборчі дільниці закриті”, - сказав він.