Органи виборчої адміністрації виконали свої обов'язки з підготовки та проведення виборів \ УНІАН

Канадська місія CANADEM зі спостереження за виборами в Україні заявляє, що оцінює позитивно проведення першого туру виборів президента в Україні, який відбувся 31 березня.

Читайте такожПоловина внутрішніх переселенців не знала, що має право голосу на виборах президента - місія CANADEM

Як передає кореспондент УНІАН, початкова оцінка виборчого процесу з виборів президента України станом на сьогодні, 1 квітня, була представлена на прес-конференції головою місії CANADEM в Україні Ллойдом Аксуорті.

Відео дня

«День виборів був проведений відповідно до процедур, встановлених в законі, і місія CANADEM оцінює відкриття виборчих дільниць, період голосування та закриття виборчих дільниць в переважній більшості позитивно. Місія буде продовжувати стежити за підбиттям підсумків в найближчі дні», - йдеться у попередньому звіті.

«Загалом, органи виборчої адміністрації (ЦВК, ОВК та ДВК) виконали свої обов’язки щодо підготовки та проведення дня виборів належним чином. Хоча все ж існують можливості для вдосконалення, чинна нормативно-правова база відповідає міжнародним стандартам для проведення демократичних виборів», - заявляють у канадській місії.

«В цілому, здатність кандидатів вільно проводити кампанії, надати можливість волонтерам та чиновникам, які працюють над кампанією, діяти без залякування, здатність кандидатів проводити громадські збори та зустрічі з виборцями, а також мати доступ до засобів масової інформації сприяли належній обстановці для проведення демократичних виборів у всіх частинах України, де відбулися вибори», - йдеться у звіті.

Також місія CANADEM вітає велику кількість жінок, які невпинно працюють на всіх рівнях адміністрування виборів. «Однак ми відзначаємо, що в програмах кандидатів у президенти в основному відсутні гендерні питання», - заявили у місії.

«Загальна координація питань безпеки, пов'язаних з виборами, між галузями правоохоронних органів була позитивною. Спостерігачі також відзначили посилену і значною мірою ефективну співпрацю між правоохоронними органами та організаціями громадянського суспільства щодо підготовки працівників поліції та силових відомств з питань, пов'язаних з виборами», - сказано у звіті.

Крім того, зазначається, що українські громадяни, які живуть в окупованому Росією Криму, включаючи корінну кримськотатарську громаду, здебільшого позбавлені можливості участі у виборчому процесі через окупацію Криму, що призвело до придушення прав людини щодо тих, хто підтримує суверенітет України над Кримом.

«Залякування та страх, а також виклики, пов'язані з переходом на континентальну Україну з території окупованого Криму, негативно вплинули на можливість реалізувати право голосу українськими громадянами, які проживають на цій окупованій території», - заявили у місії.

«Незважаючи на нові правила, що полегшують реєстрацію внутрішньо переміщених осіб, та надають можливість тимчасово змінити свою виборчу адресу, ця група людей залишається, загалом, поза виборчим процесом. Причиною такого безправ’я не є українська влада; скоріше, це викликано озброєною іноземною агресією і незаконною окупацією території України Російською Федерацією», - сказано у звіті.

«З 2014 року медіа-середовище в Україні стало більш відкритим, динамічним та плюралістичним, завдяки чому виборці мають доступ до широкого спектру джерел інформації та точок зору. Проте висловлюються занепокоєння щодо контролю ЗМІ олігархами», - заявили у місії.

Крім цього, голова представництва Євросоюзу Хюг Мінгареллі заявляє, що, за попередніми даними, перший тур виборів президента України проведено належним чином.

Про це посол ЄС сказав у коментарі УНІАН. Він додав, що спостерігачі з країн-членів Євросоюзу були присутні на багатьох виборчих дільницях. «Нам не повідомляли про грубі порушення, і тому, наше попереднє відчуття, оцінка, що вибори були проведені належним чином», - наголосив Мінгареллі.