Ілюстрація REUTERS

Президент Петро Порошенко, здається, мовчки визнав, що молодь відвернулася від нього. Після першого туру виборів він сказав, що «почув» і розуміє бажання молодих українців побачити швидкі зміни.

Так українські президентські вибори коментує сьогодні New York Times, називаючи Україну «європейською лінією фронту» конфронтації між Росією і Заходом і нагадуючи про війну, яка відібрала життя вже 13 тисяч людей за п’ять років. Той факт, що Україна функціонує як реальна демократія, став одним з найголовніших аспектів виборів. На відміну від «потьомкінських» голосувань у Росії й Білорусі, український процес пропонує реальний вибір. І результат непередбачуваний. З цілого натовпу кандидатів, більшість з яких політики, актор Володимир Зеленський найбільше виділяється.

Читайте такожWashington Post: Захід повинен допомогти Україні зберегти траєкторію реформ

Відео дня

«Його результат хороший через поширення в Україні настроїв відчуження політиків і політичного класу. І це не суто українська проблема», - сказав колишній посол Великої Британії в Києві Роберт Брінклі.

Економіст IHS Markit Ліліт Геворгян сказала Bloomberg, що українські виборці демонструють глибоке розчарування політичними елітами й намагаються їх «покарати», обираючи «аутсайдера».

«Тривале кумівство і корупція, а також повільний темп реформ, не відповідають тим жертвам, на які прості українці пішли за останні п’ять років», - додала експерт.

Фінансовий біль став головною темою цьогорічної кампанії. Економіка України, звісно, почала зростати й вийшла з глибокої рецесії. Однак, підйом був не дуже великим. І підтримка стабільності була здебільшого забезпечена позиками від МВФ. Українці відчували, що їхнє життя погіршилося через девальвацію валюти й підйому цін на комунальні послуги.

Тим часом, видання Politico пише, що Порошенко зміг пробитися в другий тур лише через сумніви деяких виборців щодо кваліфікації лідера гонки Володимира Зеленського. Багато прихильників чинного президента кажуть, що, попри всі численні недоліки, він «менше зло». На думку видання, Порошенко спробує використати й посилити цей меседж у найближчі тижні перед другим туром. Він з усіх сил буде намагатися посилити сумніви у тому, що Зеленський достойний зайняти посаду президента.

Читайте такожWashington Post: В Україні межа між політикою і шоу остаточно стерта

У свою чергу Forbes пише, що якщо Порошенко агресивно кинеться доводити, що він кращий кандидат, ніж його опонент, він ризикує остаточно відштовхнути від себе електорат Зеленського. А йому не вигідно налаштовувати так багато українців проти себе. Більше того, агресія Росії не стала головною проблемою цьогорічних виборів. Електорат більше зацікавлений у покращенні життя і боротьбі з корумпованими політиками, які добре живуть в той час, як суспільство доводиться затягувати пояси. І це головний мобілізаційний заклик Зеленського. Але навіть якщо якимсь чином Порошенку вдасться здолати Зеленського, йому доведеться серйозно взятися за проблеми, на які вказує його опонент: корупція і економічна нестабільність. Якщо ж переможе Зеленський, йому доведеться розбиратися з цими проблемами без жодного досвіду і, вірогідно, без друзів в уряді, які б його підтримали в цьому.

В цей час Wall Street Journal теж пише про те, що «кандидату протесту» Зеленському в разі перемоги доведеться мати справу зі старими хащами української політики.

«Головне питання щодо його потенційного президенства в тому, чи зможе він побороти громіздкий український політичний ландшафт, щоб провести необхідні реформи», - каже аналітик міжнародної консалтингової компанії Teneo Intelligence Отілія Дханд.

Читайте такожNew York Times: На виборах в Україні жоден кандидат не сподобається Кремлю

Sueddeutsche Zeitung пише, що мільйони українців сподіваються, що актор зможе придушити корупцію згори. Однак, це буде значно важче, ніж кіногерою з серіалу «Слуга народу». Наскільки Зеленський дійсно готовий виступити проти олігархів в Україні, знає лише він сам. Видання зауважує, що з цілого ряду ідей актора «жодна не атакує інтересів олігархів». І це тривожить. Однак, саме це і буде головним завданням для України у найближчі роки. Видання також зауважує, що вірогідний майбутній президент оточив себе поважними радниками. Втім, поки не відомо, чи отримають вони впливові посади.

Читайте такожBloomberg: Корупція охопила Україну і може зробити коміка президентом

Польська Gazeta Wyborcza вважає, що Зеленський переможе в другому турі, якщо зможе схилити на свій бік виборців Юлії Тимошенко і Юрія Бойка. І якщо так станеться, то для сучасної Європи в цьому не буде нічого нового. Два роки тому на виборах в Італії переміг комедійний актор Беппе Грілло і його «Рух п’яти зірок». А з вересня 2018 року Словенією керує інший актор-комік Мр’ян Шарец. Втім, їхні країни не погрузли у сум’ятті, не ведуть війни і не мають біля своїх кордонів ворожого сусіда на зразок Росії.