Порошенко може зіграти на російській загрозі, щоб утримати владу, вважає політолог / УНІАН

У нинішнього президента України Петра Порошенка немає шансів перемогти у другому турі президентських виборів у рамках традиційного голосування. Перемогу йому можуть забезпечити лише радикальні способи дій, які можуть мати трагічні наслідки для України.

Читайте такожРосія готується до масштабної континентальної війни, перший плацдарм - Україна - Турчинов

Таку думку в колонці для «Главреда» висловив директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін. Експерт констатував, що розрив у голосах між Зеленським та Порошенком дуже великий.

Відео дня

«Зеленський набрав понад 5,7 млн голосів, а Порошенко близько 3 млн. Таким чином, розрив складає понад 2 млн, і у Порошенка вичерпано потенціал зростання. Приріст електорату можливий лише за рахунок підвищення активності виборців. Ті, хто не йшли голосувати в першому турі, можливо, прийдуть на виборчі дільниці, але голосувати за чинного президента навряд чи будуть. Ті, хто в першому турі голосував за інших кандидатів – Смешка, Тимошенко, Ляшка, Бойка, Гриценка - апріорі не є прихильниками Порошенка. Тобто його електорату практично немає, плюс у нього найвищий рівень анти-рейтингу, який доходить майже до 90%», - зазначив Соскін.

При цьому експерт вважає, що у Зеленського, навпаки, залишається значний потенціал для зростання.

«Але яким чином в такому разі Порошенко може виграти? В рамках традиційного голосування у Порошенка шансів немає, залишається радикальний варіант, наприклад, ініціювати війну з Росією, нанести який-небудь удар, як це було з введенням військового стану у зв'язку з Керченським інцидентом, коли президент разом з Турчиновим кинули дітей на кремлівську амбразуру і забули», - попереджає політолог.

«Зараз він може зробити якийсь ще більш мерзенний хід – нанести, скажімо, ракетний удар по території, наприклад, Горлівки, розпочати наступ у спробі звільнити місто з-під російської окупації і спровокувати кремлівського хижака. Путін цілком може підіграти, скажімо, вдарити бомбардувальниками, які нависли над Києвом з боку Білорусі. Після цього скасовується другий тур і вводиться військова диктатура», - продовжує Соскін.

Експерт припускає й інший варіант: на його думку, Порошенко може спробувати «фактично нейтралізувати Зеленського».

«Вже висловлюються точка зору, мовляв, "чому б не зробити так щоб він повторив долю В'ячеслава Чорновола", або Щербаня, або Гонгадзе. Порошенко гарний учень Кучми, у нього є чорні ескадрони смерті. Я вважаю, що він може піти на такі кроки - абсолютно божевільні, щоб залишитися при владі», - стверджує аналітик.

Соскін наполягає, що інших варіантів, при яких Порошенко може залишитися при владі, немає. За його словами, за Порошенка Україна перетворилася на «державу-лузера», найбільш відсталу країну Європи за всіма показниками.

"Я не знаю, яким президентом буде Зеленський, але нас чекає катастрофа, війна і руїни, якщо на посаді залишиться Порошенко. Ми не можемо допускати ситуації, коли загинуть сотні тисяч українців в результаті тридцятирічної тотальної війни з Росією, будуть розбомблені українські міста Київ та Львів", - уклав він.

Нагадаємо, за даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", 61% українців вірять, що наступним президентом стане Володимир Зеленський.