Ольга Айвазовська зазначила, що ОПОРА скерувала 882 звернення до правоохоронних органів / фото УНІАН

З початку передвиборчої кампанії спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 2 тис. 147 випадків порушення виборчого законодавства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська.

За її словами, протягом травня-липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували 2 тис. 147 випадків порушень виборчого законодавства, 90% з яких стосуються порушень правил ведення передвиборчої агітації, і, як правило, не передбачають кримінальної відповідальності.

Відео дня

З них 202 випадки стосувались непрямого підкупу виборців, 93 - порушення законодавства і зловживання з боку членів виборчих комісій, 44 - зловживання адмінресурсами, 17 - кримінального втручання у виборчий процес (перешкоджання діяльності кандидатів і партій), 7 - порушення прав журналістів і спостерігачів.

За результатами опрацювання відповідних інцидентів ОПОРА скерувала 882 звернення до правоохоронних органів.

Читайте такожДСНС та Нацполіція переведені на посилений варіант несення служби через вибори до ВР

Згідно з даними Нацполіції, станом на 18 липня, було відкрито 273 кримінальних провадження за фактами порушення виборчого законодавства, з яких 111 - за фактами прямого та непрямого підкупу, 88 - перешкоджання виборчому праву шляхом обману (незаконне використання брендів партій, реєстрація кандидатів-клонів).

За словами Айвазовської, 93 кандидати-мажоритарники вказали про приналежність до організацій, назви яких дублюють назви політичних партій, які є суб’єктами виборчого процесу. При цьому такі особи не балотуються від даних політичних партій.

“Недобросовісна технологія, як правило, спрямована проти кандидатів від партії “Слуга народу”, меншою мірою - проти партії “Голос”. Крім того, у 24 округах балотуються кандидати, написання імен, прізвищ та навіть по-батькові яких повністю ідентичні”, - йдеться у звіті ОПОРИ.

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев зазначив, що з наближенням до дня голосування підкуп виборців стає інтенсивнішим.

Він зауважив, що спостерігачі ОПОРИ не фіксували випадки прямого грошового підкупу виборців, але непрямий підкуп фіксують по всій країні - безкоштовні продуктові набори, проведення безкоштовних медичних аналізів, ремонт доріг та дитячих майданчиків та інше.

Аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут також зазначив, що з 22 політичних партій, що є суб’єктами виборчого процесу, помітну активність проявляють лише 13, крім того, близько половини кандидатів-мажоритарників також не проявляють активності.

За його словами, така ситуація може свідчити про додаткові цілі їхньої участі у виборчому процесі.

Читайте такожВ ОПОРІ спрогнозували явку на позачергових виборах до ВР

“Лідерами за масштабами та комплексністю агітаційних заходів є партії “Європейська солідарність”, “Слуга народу”, “Українська стратегія Гройсмана”, ВО “Батьківщина” та Радикальна партія Олега Ляшка, які активні в усіх областях”, - зазначив він.

Неберикут також додав, що активну агітаційну діяльність веде партія “Голос”, проте вона майже не активна у Донецькій та Луганській областях.

Він наголосив, що трендом цьогорічної виборчої кампанії стало використання соцмереж для агітації, а через це зросла кількість брудної агітації та фейкових новин, які не можуть контролювати ні Центральна виборча комісія, ні інші структури.

Як повідомляв УНІАН, раніше в ОПОРІ заявили, що спеціально під виборчу кампанію в Одеській юридичній академії змінили графік навчання студентів. Громадянська мережа ОПОРА закликає студентів Одеської юридичної академії не боятися повідомляти про те, що їх примушують працювати на виборчу кампанію Ківалова та обіцяє їм юридичну підтримку.