В Україні проходять місцеві вибори / фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про порушення на виборчих дільницях під час голосування на місцевих виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила під час онлайн-брифінгу.

Результати перевірки:

Вона нагадала, що 19 жовтня працівники Офісу омбудсмена розпочали всеукраїнський моніторинг архітектурної доступності приміщень виборчих дільниць та прилеглих до них територій.

Відео дня

Читайте такожОпитування Зеленського та перші порушення: як в Україні проходять місцеві вибори 2020 (онлайн-трансляція)

З 19 по 22 жовтня було здійснено таку перевірку на 881 дільниці по всій країні.

Її результати свідчать про те, що лише на 1,1% з перевірених дільниць забезпечена доступність для реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення, тобто ці дільниці мають пандус та поручні, 10,4% - частково доступні (з пандусом), 88,5% - недоступні.

Найгірша ситуація з доступністю, за словами Денісової, зафіксована на дільницях Сумської, Київської, Одеської, Миколаївської, Черкаської та Кіровоградської областей, а найкраща ситуація у Полтавській області, де 50% дільниць умовно доступні, та у Луганській області, де частково доступними є 25% дільниць.

"Органами місцевої влади не було зроблено все можливе для того, щоб пристосувати дільниці для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення", - наголосила вона.

Що повідомляють українці:

Омбудсмен зазначила, що вчора було розпочато другий етап перевірки дотримання прав виборців, та закликала громадськість і ЗМІ продовжувати повідомляти про порушення на гарячу лінію Офісу омбудсмена за номером телефону 0 800 50 17 20.

"Вчора надійшло нам 30 повідомлень, 46% з яких від пенсіонерів, а по 6% - від осіб з інвалідністю та кандидатів у місцеві ради", - сказала вона.

За словами Денісової, 63% повідомлень, які були отримані 24 жовтня, стосувалися порушення режиму тиші та розповсюдження агітації, 15% українців повідомляли про те, що не змогли знайти себе у списках, 11% - про помилки у списках виборців, 5,3% - про недоступність дільниць, 5,3% - про підкуп виборців.

Вона також уточнила, що станом на 11:30 25 жовтня на гарячу лінію надійшло 46 повідомлень, більшість з яких також від пенсіонерів (50%), осіб з інвалідністю (10%) та кандидатів в депутати до місцевих рад (5%).

"Чверть з тих, хто зателефонував, бачать рекламу в день виборів. Або їм відмовляють у голосуванні - це п'ята частина. П'яту частину складають й звернення щодо помилки у списку виборців. І також було повідомлення про невчасно відкриті дільниці", - зауважила Денісова.

Найбільшу кількість Офіс омбудсмена отримав від мешканців Дніпропетровської, Київської областей, Києва, Донецької та Львівської областей.

Крім того, з 8:00 представники Офісу омбудсмена перевірили 105 дільниць в усіх областях та 13 спеціальних дільниць.

За результатами цієї перевірки понад 85% перевірених дільниць є недоступними для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, на 21% - не проводиться температурний скринінг, а на 34% - відсутня відокремлена кабінка та виборча скринька для голосування виборців, у яких виявлено підвищену температуру або симптоми респіраторного захворювання.

Крім того, на 10% дільниць у порушення встановлених норм зафіксовано одночасне перебування більше трьох осіб біля столу, де видають бюлетені.

Денісова уточнила, що ініційоване президентом всеукраїнське опитування проходить без явних порушень виборчого законодавства.

Місцеві вибори в Україні

  • Сьогодні, 25 жовтня, в Україні проходять чергові місцеві вибори.
  • Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20: 00.
  • Підбити підсумки голосування виборчі комісії мають до 3 листопада включно, а встановити результати виборів - до 6 листопада включно.