Варшава. 18 листопада. УНІАН. Польща планує перенести виробництво електроенергії на теплових електространціях країни до сусідньої України та Білорусі, якщо Європейська комісія не погодиться на польські пропозиції з так званого «кліматично-енергетичного пакету».

Про це заявив віце-глава уряду Польщу Вальдемар ПАВЛЯК у Брюселі, повідомляє польський Dziennik.

Єврокомісія пропонує запровадити продаж квот з емісії CO2 при виробництві енергії на спеціальних аукціонах, починаючи з 2013 року.

Відео дня

«Їх висока вартість (квот емісії) повинна стимулювати закриття теплових електростанцій (ТЕС) та початок виробництва електроенергії через більш приязні середовищу технології», - відзначає видання.

Для Польщі, виробництво електроенергії в якій на 94% забезпечуються ТЕС (що працюють на вугіллі), впровадження «кліматично-енергетичного пакету» загрожує подорожчанням електроенергії навіть до 90%.

«Якщо буде дуже висока вартість (квот), то ми можемо заінвестувати в Україну чи Білорусь і там збудувати ТЕС, де не буде оплат за емісію і безпосередньо зможемо імпортувати електроенергію», - сказав В.ПАВЛЯК.

Єврокомісія раніше для недопущення перенесення енергоємкого виробництва з країн ЄС встановила певні пільги для таких підприємств, але вони не поширюються на сферу енергетики.

«ЄК розраховувала, що перенести ТЕС за кордон буде не так легко, як металургійний чи завод з виробництва цементу», - відзначає видання.

Тим часом В.ПАВЛЯК, котрий став віце-прем’єром за квотою «Польської аграрної партії» PSL, зазначив, що, наприклад, відстань від шахти на півночі Польщі «Богданка» є ближчою до білоруської ТЕС, ніж до найближчої польської.

«Польща розраховує, що такими аргументами переконає ЄК погодитись на корисне для нас рішення», - пише газета.

«Кліматично-енергетичний пакет», який має забезпечити скорочення емісії CO2 на 20% до 2020 року планується ухвалити на саміті Євросоюзу в грудні ц.р.

Довідка УНІАН. Україні експортує електроенергію в Польщу з 1995 року. За даними польської фірми Zomar, яка має підписаний контракт з «Укрінтеренерго» на поставку електроенергії, щомісячно Польща отримує від 140 до 215 МВТ електроенергії, що складає менше 1% польського ринку електроенергії.

Україна з жовтня 2007 року по квітень 2008 року припинила поставки в Польщу через те, що ціна її продажу була нижче, ніж на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) в країні.

У березні Zomar підписав новий контракт з «Укрінтеренерго» на 3 роки, згідно з яким польська фірма повинна була оплачувати електроенергію за фіксованою ціною в 2008 році, а з 2009 року за ринковою формулою на базі ціни ОРЕ.

Міністр палива та енергетики Юрій ПРОДАН заявляв про намір припинити поставки електроенергії в Польщу з листопада, але поставки не припинились.