Кадр з Half-Life: Alyx / store.steampowered.com

Вчора, 23 березня, відбувся реліз довгоочікуваної гри Half-Life: Alyx. Це перша гра в серії за останні 13 років. Вона розповідає про героїню Алікс Венс, яка з'явилася в Half-Life 2.

Трейлер Half-Life: Alyx

Half-Life: Alyx вийшла виключно для шоломів віртуальної реальності, таких як Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift та інших.

На агрегаторі рецензій Metacritic у гри 92 бали від критиків і 8,7 бала від гравців.

Що пишуть про Half-Life: Alyx:

"Alyx відчувається духовною спадкоємицею оригіналу, а об'ємний 3D звук лише посилює занурення. Ви відразу побачите знайомі оці краєвиди, квартали City 17, промислові зони. Через це кожна глава 15-годинної кампанії відчувається і грається по-новому. Іноді трапляються доволі цікаві головоломки, розмінування снарядів та багато іншого. Ясно одне — нудьгувати не доведеться", – пише видання IGN.

"Виглянути з-за стіни, щоб побачити, як противники ховаються з поля зору; не дати пляшці горілки скотитися з полиці, щоб не насторожити супротивників; тримати вікно достатньо відкритим, щоб вставити гранату; обережно штовхати двері, щоб розмінувати бомбу з іншого боку... Саме в ці моменти ви розумієте, що Alyx дає винятковий досвід, і що фанати отримали не тільки довгоочікуваний новий Half-Life, але і дуже круту VR-гру", – зазначає портал VGC.

"Природно, що від першої за 13 років частини Half-Life очікується дуже багато. Але Valve в черговий раз перевершила саму себе: складні головоломки, що вимагають від гравців уважності, а також повна таємниць і загадок історія... Хочеться подякувати дизайнерам рівнів. Вони створили світ, в якому легко грати без підказок та інших маркерів", - пише GameSpot.

"В Half-Life: Alyx обов'язково потрібно зіграти, тому що вона гідна культової спадщини серії. Попри те, що деякі елементи тут здаються філерами, загальне враження від гри дуже сильне. Тут приголомшливі декорації, прекрасний світ, хороший сюжет. І це безумовно гучне повернення Valve. Якщо ви чекали убивчо круту гру, щоб купити для неї шолом віртуальної реальності, то це вона і є", – пише Game Informer.

Геймплей Half-Life: Alyx

Гравці також дуже тепло прийняли Alyx. Багато хто з них зазначили, що це прекрасна гра, і порадувались поверненню легендарної серії.

"Я в шоці, це найкраще, що є в моїй колекції ігор. Графіка просто космос. Увага до деталей 10 з 10. Оптимізація відмінна. Це справжня революція в іграх за останні 16 років", – пише користувач під ніком sergo-veshki.

"Граю на Oculus Quest без дротів за допомогою SideQuest, і все йде майже без лагів. У цьому шоломі грати можна, хоч, звичайно, кут огляду і графіка не сильно радують", – зазначив catraps.

"Графіка в грі просто неймовірна. Поки що це найкрасивіша гра в VR, яку я бачив Рівень деталізації просто неймовірний. Можна навіть прочитати дуже дрібні написи. Я наче дурень стояв перші 10-20 хвилин гри на початковій локації і дивився на графіку. Однак є й мінуси. Для повного занурення не вистачає повноцінного тіла персонажа! Для мене після Boneworks та Blade and Sorcery ці літаючі руки відчуваються, як дитячий садок. Саме через них я не міг повністю зануриться в гру. Руки трохи провалюються в текстури. Я проносив крізь себе лопату, що показує, що у персонажа немає тіла. Прибирав руки за ґрати і виносив їх з іншого боку. Руки – це просто літаючий об'єкт, який не прив'язаний до тіла, що дуже розчаровує. Ось стою я в нереально реалістичному коридорі, дивлюся вниз, а ніг немає. Дивлюся на руки, а це просто літаючі рукавички. І я розумію: "Блін, я все ще в грі...". Так само розробники не дають повністю зануриться в гру. Наприклад, був момент коли мені треба перелізти через дрібну перешкоду. Ну тут я вирішив показати диво акробатики і вже нагнувся, як виявилося що мені не дадуть перелізти самому. Мені потрібно затиснути кнопку і персонаж телепортується за перешкоду. Але в цілому я рекомендую гру. Думаю, багатьом буде плювати на ці мінуси, так і я готовий з ними жити, однак гра не робить революційного кроку вперед, на що я сподівався", – пише Woloned.

Також були незадоволені геймери, яким не вдалося пограти в Alyx, бо в них немає шолома віртуальної реальності. За те, що Half-Life: Alyx випустили тільки для VR вони ставили грі найнижчі оцінки. Але були й ті, хто намагався аргументувати свою критику.

"Це не той Half-Life, якого фанати чекали роками. Я думаю, що це зроблено для продажу VR-шоломів від Vavle. Після проекту Boneworks грати в Alyx неприємно", – пише користувач під ніком Geffundei.

"Пробував годину зіграти в Alyx – це дійсно звичайний шутер від першої особи з трохи більшою інтерактивністю, ніж зазвичай. Думаю, що VR тут це просто прийом. Я пробував грати в інші VR-проекти перед цим, і хочеться сказати, що ігри для віртуальної реальності дійсно потребують змін, перш ніж їх можна буде рекомендувати іншим користувачам", – зазначив gimmicklord.

В магазині цифрової дистрибуції Steam гру Half-Life: Alyx можна придбати зі знижкою у 10% – за 629 грн.