World of Tanks Blitz / store.steampowered.com

Творці World of Tanks, компанія Wargaming.net, днями направили позов до федерального окружного суду Лос-Анджелеса (штат Каліфорнія) проти своїх колишніх співробітників студії Blitz Team.

Як повідомили в Wargaming, предметом позову стала недобросовісна конкуренція, неправомірне використання товарних знаків, а також порушення ділового та професійного кодексу штату Каліфорнія.

Крім того, Wargaming вимагає анулювати заявки на реєстрацію товарних знаків компанії Blitz Team.

Відео дня

Студія Blitz Team була створена колишніми співробітниками компанії Wargaming, які працювали над проектом World of Tanks Blitz. У 2018 році вони пішли з компанії і заснували свою студію Blitz Team. Туди, за твердженням Wargaming, перейшло 30 членів команди, які працювали над World of Tanks Blitz. У грудні минулого року Blitz Team випустила на Android та iOS свою дебютну гру – шутер Battle Prime.

Кадр з гри Battle Prime / play.google.com

Компанія Wargaming вважає, що творці Battle Prime навмисно вибрали таку назву для студії з метою використання репутації відомих товарних знаків - World of Tanks Blitz та World of Warships Blitz. У компанії стверджують, що відповідачі під час роботи над WOT Blitz крім заробітної плати отримали додаткові виплати з прибутку від гри на загальну суму понад 10 мільйонів доларів. І в рамках спільних домовленостей зобов'язувалися не конкурувати з Wargaming та не переманювати його співробітників.

"Після того, як менеджмент World of Tanks Blitz пішов, компанії стало відомо, що ще до закінчення переговорів вони планували залишити Wargaming і відкрити свою студію з розробки відеоігор не пізніше лютого 2018 року. Компанія Wargaming також знайшла докази того, що Менеджмент WOTB ще до відходу з Wargaming почав агітувати співробітників приєднатися до своєї нової компанії, яку згодом назвали Blitz Team" — повідомив Кріс Пондер, представник юридичної фірми Sheppard, Mullin, Richter & Hampton LLP, яка представляє Wargaming в цьому розгляді.

Крім того, в лютому цього року Wargaming звернулася в суд Нікосії (Кіпр), який виніс рішення на користь компанії, заборонивши використання слова Blitz та подібних з ним найменувань і товарних знаків на території ЄС. Компанія стверджує, що на судову заборону відреагували платформи Google Play та App Store, які видалили Battle Prime зі своїх онлайн-магазинів. Однак в українських Play Market та AppStore гру можна скачати.

Як раніше повідомляв УНІАН, у грудні 2019 року компанія Wargaming подала позов у Верховний суд Білорусі щодо своїх колишніх співробітників. Головною претензією стало порушення виняткових прав компанії на ігровий рушій DAVA Engine, який використовувався при створенні World of Tanks Blitz. Раніше відкрита версія цього рушія вільно розміщувалася на найбільшому веб-сервісі для хостингу IT-проектів – GitHub. Але у 2014 році Wargaming придбала права на цей рушій, удосконалила його, і з того часу він не є Open Source технологією. Автори Battle Prime стверджують, що створили гру на власному закритому рушії Blitz Engine. Судове засідання заплановано на квітень 2020 року.