Returnal вийшла 30 квітня на PS5 / скріншот

Sony повідомила про придбання фінської компанії Housemarque, яка створила високобюджетний roguelike Returnal для PlayStation 5.

Про вхід Housemarque до складу внутрішніх студій PlayStation заявив голова Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios Герман Хульст.

Housemarque тепер офіційно внутрішня студія Sony / фото twitter.com/PlayStation

"Я дуже радий вітати нового члена сім'ї PlayStation Studios! Я був шанувальником Housemarque з перших днів студії, коли вони представили гравцям PlayStation Super Stardust HD. Нещодавній реліз Returnal довів, що студія має неймовірне бачення, здатне створювати пам'ятні нові ігри, які знаходять відгук у нашій спільноті. Мені кортить побачити, що чекає на Housemarque в майбутньому", – зазначив керівник SIE Worldwide Studios.

Сума угоди не розголошується, однак переговори щодо придбання компанії почалися ще минулого року.

Співзасновник Housemarque Іларі Куіттінен розповів, що приєднання до складу SIE Worldwide Studios дасть розробникам не лише ясне і стабільне майбутнє, але й можливість продовжити працювати над проектами, орієнтованими на геймплей, а також експериментувати з новими методами оповідання.

"Ми в Housemarque – геймери. І ми виросли з потреби вдосконалювати і возитися з аспектами ігор, які ми знайшли найбільш захоплюючими. Крім того, ми не ухиляємося від власного курсу і пробуємо нові комбінації. За підтримки SIE та її студій, ми дійсно можемо зайняти своє місце в галузі і показати, що Housemarque може творити без обмежень", – розповів голова Housemarque.

Одними з найбільш відомих ігор Housemarque є Resogun, Alienation, Nex Machina, Matterfall. Найсвіжіший реліз – Returnal, шутер від третьої особи, який поєднує в собі елементи жанрів roguelike, bullet hell і метроідванії.

Коротко про Returnal

  • За сюжетом головна героїня Селена потрапляє на планету Атропос. Тут вона опиняється у часовій петлі і змушена виживати, борючись з різними монстрами.
  • Завдання Селени – знайти спосіб покинути ворожу планету. Однак після кожної смерті героїня втрачає практично все, що знайшла в попередньому забігу. При цьому розташування кімнат і локацій в біомі кожен раз змінюється.
  • У гравців в розпорядженні 10 видів базової зброї і понад 90 видів модифікацій для неї.

Returnal вийшов 30 квітня 2021 року ексклюзивно на PS5. На агрегаторі Metacritic гра отримала 86 балів від профільної преси та 7,2 бала від користувачів.

Цікаво, що в японській версії блогу PlayStation під оголошенням про придбання Housemarque на фото був зображений логотип іншої студії – американської Bluepoint Games, відповідальної за нещодавній ремейк Demon's Souls.

У блозі PlayStation "переплутали" логотипи / скріншот

Скоріш за все логотип і додаткове фото із зображенням гри було додано помилково. Однак не можна виключити, що Sony найближчим часом оголосить і про покупку Bluepoint Games.