Черевики з коліщатками дозволили пройтися по віртуальному світу

Американська компанія Ekto представила черевики, що дозволяють людині з VR-шоломом ходити по віртуальному світу, рухаючи ногами, але залишатися на місці в реальному світі завдяки тому, що пристрій постійно обертає колеса в підошві в зворотному напрямку.

Розробники позиціонують пристрій як продукт для компаній, а не як гаджет для звичайних користувачів, розповідає VentureBeat.

Проблеми з VR

В області віртуальної реальності є не до кінця вирішена проблема по імітації двох аспектів реального світу: фізичного контакту з предметами і невідповідності розмірів (віртуальний світ умовно безмежний, а реальний, як правило, обмежений кімнатою). Першу проблему поки в основному вирішують за допомогою VR-рукавичок, які ускладнюють рух пальців і створюють відчуття, що в руці знаходиться реальний предмет. Для другої проблеми теж є технічні рішення. Найчастіше застосовують статичні стенди, на яких розташована всеспрямована бігова доріжка або схожа за дією конструкція, що компенсує кроки користувача. Але вони досить масивні і не дуже зручні.

Читайте такожSony працює над новим шоломом віртуальної реальності

Як працюють черевики для VR

Компанія Ekto представила більш компактне рішення - черевики з колесами. Кожен черевик складається з двох частин з круглою основою. Частини можна розсунути, засунути ногу в звичайному взутті і зафіксувати її за допомогою двох ременів. У круглих основах знаходяться головні елементи конструкції: активні і пасивні колеса. На кожній з двох частин черевика закріплені датчики відстеження місця розташування HTC Vive Tracker. Вони дозволяють точно відстежувати переміщення і синхронізувати роботу моторів ыз рухом користувача. Також на черевику закріплений змінний акумулятор.

Під час використання черевики відстежують напрямок руху людини і підлаштовують напрямок кола з моторизованими колесами відповідним чином. Під час кроку черевики працюють наступним чином: коли людина піднімає ліву ногу і рухає її вперед, права нога повільно зсувається назад так, що при приземленні ліва нога стає на те ж місце, куди вона встала на попередньому кроці. В результаті людина рухає ногами і відчуває ілюзію переміщення, але фактично він стоїть на одному і тому ж місці кімнати.

Розробники відзначають, що черевики призначені не для звичайних користувачів, а для компаній, які проводять VR-ігри, демонстрації або віртуальні екскурсії. Вони не назвали ціну, але відзначили, що вона буде доступною для бізнесу. Компанія показала роботу черевиків на прикладі трихвилинного запису гри в Half-Life: Alyx.