Чай матча - користь / фото Mirko Stödter, Pixabay

Матча латте - дуже популярний напій зеленого кольору, який присутній в меню будь-якої сучасної кав'ярні. Матча - це порошок зеленого чайного листа і однойменний напій на його основі. Він вважається набагато кориснішим за інші видів чаю, оскільки випивається прямо з заваркою. Вирощують рослину виключно в тіні, збирають листя і перемелюють в порошок. Не дарма всьому світу так полюбилася матча - користь цього напою доведена вченими.

Чим корисна матча

Прихильники ЗСЖ називають матчу ліками від усіх хвороб. Вона багата антиоксидантами, залізом, калієм, фтором, вітамінами групи B, C, Е, K.

Корисні властивості цього напою вражають - перерахуємо найосновніші.

Відео дня
  • Міцний імунітет. Матча містить в 137 разів більше антиоксидантів, ніж зелений чай. Ці речовини важливі для захисту імунітету від хвороб і для уповільнення процесів старіння. Напій знижує ризик розвитку раку, діабету, варикозу і серцево-судинних захворювань, а також інсульту і серцевого нападу.
  • Бадьорість. Дослідження показують, що матча бадьорить не гірше за чашку кави і підвищує фізичну витривалість. При цьому зелений напій позбавлений неприємних побічних ефектів, таких як почастішання пульсу і підвищення нервозності.
  • Красива шкіра. Порошок матча часто застосовують в косметології для виробництва різних кремів, шампунів і масок для обличчя. Цей суперфуд уповільнює старіння шкіри, робить її гладкою і еластичною, захищає від шкідливого впливу ультрафіолету. Катехіни в матчі зменшують подразнення шкіри і знижують ризик появи акне і розацеа.
  • Легке схуднення. Чашка чаю матча в день обов'язкова для бажаючих схуднути. Речовини катехіни в його складі прискорюють метаболізм і активують термогенне спалювання жиру в організму. Простіше кажучи, ви худнете швидше і ефективніше.
  • Гарний настрій. L-теанін в складі матчі позитивно впливає на вироблення гормонів щастя серотоніну і дофаміну. Напій м'яко наповнює енергією і покращує настрій, при цьому не викликаючи почуття розбитості, як після кави.
  • Жіноче здоров'я. Чим корисний чай матча для жінок? У них напій знижує хворобливість менструацій і допомагає налагодити регулярність циклів.
  • Красива посмішка. Тестування показали, що антибактеріальні властивості напою зберігають зуби міцними і здоровими. Чай допоможе позбутися від зубного нальоту і неприємного запаху з рота.

Готують чай матча у воді температурою 70-80°. Спочатку порошок розчиняють у невеликій кількості води за допомогою спеціального вінчика. Потім заливають рештою води або теплим молоком. Напій потрібно випити одразу після приготування, інакше порошок осяде на дно і чай втратить частину корисних властивостей.

Кому не можна пити матчу

Дослідження показали, що матча не слід пити вагітним і годуючим жінкам, оскільки у них чай збільшує ризик розвитку залізодефіцитної анемії.

Не варто пити матча раніше, ніж за 6 годин до сну, інакше буде важко заснути.

Матча багата кофеїном, тому її не можна пити тим людям, яким заборонена кава, наприклад, гіпертонікам. Якщо надмірно захопитися цим чаєм, то є ризик отримати передозування кофеїну. Раніше ми детально розповідали, кому не можна пити каву.

Вас також можуть зацікавити новини: