Чи потрібен аромат у косметиці: плюси та мінуси парфумованих доглядальних продуктів

Коли "чисті" засоби перебувають на піку популярності, а бренди намагаються прибрати з формул якомога більше потенційно шкідливих компонентів, вибрати прийнятну для шкіри та водночас приємну для себе косметику буває непросто. Одні з найнеоднозначніших продуктів на б’юті-ринку — парфумовані. Під час вибору догляду важливо розібратися, які засоби із запашниками вам підходять і чи підходять взагалі. Як це зробити? Читайте в статті!

Що таке ароматизатор?

Існує дві основні категорії ароматизаторів: синтетичні й натуральні. 

Синтетичні ароматизатори розробляють у лабораторії і можуть бути повністю штучними або напівсинтетичними (частина компонентів є натуральною). Одна з головних причин, через яку бренд може вибрати синтетичний запашник, полягає в кращій стійкості порівняно з натуральним.

Відео дня

Важливо: якщо ваша косметика містить штучний ароматизатор, періодично перевіряйте термін придатності. Запах у таких засобів може довго залишатися приємним незалежно від того, зіпсовані вони чи ні.

Натуральні ароматизатори походять із природного джерела, наприклад, лимона або лаванди. Вони тримаються недовго, але їхня головна перевага — прозорість, а не стійкість.

Відсутність конкретики — основна проблема запашників у косметиці. Ніхто не регулює склад ароматизаторів. Бренд може вказати "запашник" одним із компонентів продукту, не розкриваючи, які саме компоненти в ньому містяться.

Чи потрібен аромат у косметиці: плюси та мінуси парфумованих доглядальних продуктів

Навіщо в догляді потрібні ароматизатори

Зазвичай запашник призначений для маскування специфічного запаху компонентів або для просування засобу на ринку. Так ми влаштовані: нам подобаються приємні аромати, і косметика — не виняток. У багатьох парфумовані продукти викликають позитивні емоції і залишають приємніші враження від догляду порівняно із засобами без запашників.

Яскравий приклад — французький бренд L’Occitane, який випускає розкішний парфумований догляд для тіла і рук. Виробник віддає перевагу перевіреним компонентам (95 % природного походження в складі засобів), не використовує агресивних спиртів, фталатів і парабенів, тестує продукти під контролем дерматологів й офтальмологів.

Догляд без запашників — кращий?

Залежить від уподобань. Засоби без ароматизаторів однозначно є кращими для людей з високою чутливістю до запахів і алергіків. Якщо парфуми спричиняють у вас головний біль або інші неприємні відчуття, найімовірніше, парфумований догляд матиме такий самий ефект.

Важливо: "без запашників" не завжди означає "без запаху". Деякі компоненти самі по собі надають продукту певного аромату. Зазвичай виробники вказують це на пакованні та в описах на офіційному сайті.

Якщо розглядати косметику з погляду ефективності, то головний критерій вибору — прозорість. Запашники для людей із чутливою шкірою існують. Загалом відсутність ароматизатора не робить засіб кращим або гіршим за парфумований. Важливо вибирати те, що підходить для вас і доглядає за шкірою без ризику для здоров’я і краси.

Важливо: у разі алергії наявних запалень на шкірі, екземи або розацеа, продукти з ароматизаторами протипоказані.

Чи потрібен аромат у косметиці: плюси та мінуси парфумованих доглядальних продуктів

Висновки

Засоби для обличчя, шиї та зони навколо очей бажано вибирати без запашників. Популярність має парфумований догляд саме для тіла та рук, де шкіра менш сприйнятлива. Уникайте в складах бензилового спирту, бензил саліцилату та коричного спирту — поширених алергенів для створення ароматизаторів. І обов’язково робіть попереднє тестування на маленькій ділянці шкіри, якщо не впевнені у відсутності алергії на продукт.