Терпіння на знос ніяк не пов'язане з любов'ю до партнера або до самого себе, зазначила психолог / фото originalcruises.com

Є серйозна різниця між терпінням як компромісом у стосунках, яке є певним усвідомленим і спыльним внеском, й терпінням на знос.

Про це у своєму блозі пише психолог і гешальт-терапевт Марія Долгих. За її словами, терпіння ніяк не пов'язане з любов'ю і турботою про себе.

"Це завжди зусилля й іноді навіть – насильство над собою. І важливо усвідомлювати, навіщо і заради чого ти терпиш. Чи варта шкурка вичинки? Або ти зараз терпиш, просто тому, що звик. Ти витримуєш", - зазначила психолог.

Відео дня

Читайте такожНазвано несподівану користь шлюбу

Вона пояснила, що, витримуючи багато болю в дорослому віці, ми надсилаємо самим собі послання: "ти не заслуговуєш ніжності, турботи і любові".

"І це послання дуже сильно впливає на все наше життя, поступово руйнуючи нас, роблячи нас черствими, нечутливими", - наголосила Долгих.

"Коли є можливість помітити свій біль, поспівчувати собі, з'являється цінність себе і чутливість до себе. Себе відверто шкода. Дедалі більше розумієш, що заслуговуєш ніжності, турботи і любові", - підсумувала гешальт-терапевт.

Раніше сімейний психолог Христина Д. Курнос розповіла про секрет щасливого шлюбу: подружня пара добре відчуває емоції один одного, коли ці емоції позитивні.