У МОЗ відреагували на відео народного депутата Олега Ляшка, на якому йому роблять щеплення проти кору й де він стверджує, що вакцин немає.

"Лідер Радикальної партії брудно маніпулює інформацією і, звинувачуючи усіх навколо у брехні і вбивствах, сам ставить під загрозу питання національної безпеки - вакцинацію. В умовах епідемії кору це неприпустимо і аморально!", - наголосили у Супрун.

Відео дня

Вони спростували низку тез у заяві Олега Ляшка:

❌ Фейк: "Шукали вакцину по всій країні. Підняли на вуха кількох головних лікарів, головного інфекціоніста МОЗ та ще багатьох знайомих. Вакцини ніде немає"

✅ Факт: У МОЗ України не існує посади головного інфекціоніста. Цю посаду ліквідували ще у липні 2017 року. Вакцини треба шукати не у головних лікарів чи інфекціоністів, а у комунальних закладах охорони здоров’я первинної ланки.

Треба розуміти, що наразі йдеться про комунальні заклади охорони здоров’я. Якщо народний депутат намагався знайти вакцину у приватних клініках, то тим більше дивними видаються звинувачення на адресу МОЗ України, оскільки забезпечення вакцинами приватних медичних закладів - відповідальність не міністерства, а керівництва таких закладів.

❌ Фейк: "Через 4 години знайшли "по блату" кілька ампул"

✅ Факт: Вакцини не надаються "по блату", "для своїх" чи за домовленостями. Існує чітка процедура, визначена законодавчо. Вакцинуватися за календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Так само вакцинуватися можуть люди, які контактували з хворим на кір. Ці процедури є абсолютно чіткими і прозорими.

Читайте такожКір в Україні: симптоми небезпечної хвороби, як передається та профілактика (фото)

Вакцинація проти кору є плановим заходом. У випадках контактування з хворим на кір щеплення, за рекомендацією лікаря, може проводитись екстрено. Екстрено - означає протягом 72 годин після контакту. Народний депутат заявляє, що йому зробили щеплення “о 12 ночі”. Це грубе порушення норм та вимог роботи працівників медзакладу, адже наразі не зрозуміло, на яких підставах працівники у позаробочий час здійснювали вакцинацію, чи були це працівники кабінету щеплень і чи був пацієнт належно оглянутий сімейним лікарем чи терапевтом тощо. МОЗ України з’ясовує ці обставини.

❌ Фейк: "Вакцини немає або неякісна!"

✅ Факт: Всі вакцини проти кору, закуплені за кошти Держбюджету Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), якісні та безпечні. Якість вакцин підтверджена прекваліфікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і масштабним досвідом використання у різних країнах світу.

❌ Фейк: "Тільки у Києві за останній час померло 7 людей".

✅ Факт: За 4 тижні цього року на кір захворіли 11 757 людей по усій Україні, померли 6. У Києві - 901 випадок кору, у Київській області - 552, і жодна людина не померла від кору - ані в Києві, ані в Київські області.

"Така поведінка нагадує роботу російських тролів, які використовують підрив довіри до вакцинації як один із інструментів гібридної агресії", - наголосили у МОЗ.