REUTERS

Вся інформація, яка стосується нашого здоров’я, - медична таємниця.

Лікар, медсестра чи будь-який інший медичний працівник, що, виконуючи обов’язки, дізналися цю інформацію, — не мають права її розголошувати. Про це пише в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

"На жаль, в Україні ми бачимо кардинально протилежну ситуацію. На лікарняних листках будь-хто може побачити назву закладу, де лікувалася людина, результати аналізів чи фото пацієнтів пересилаються та часом навіть публікуються в соціальних мережах. Часто трапляються ситуації, коли лікарі обговорюють ситуацію пацієнта під час прийому іншого", - йдеться у її повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЯк не дати організму "засохнути": поради від Супрун

Медичною таємницею є:

▪ факт звернення людини до лікувального закладу по медичну допомогу;

▪ стан здоров'я людини та діагноз;

▪ обставини, що передували захворюванню або спровокували його;

▪ функціональні особливості організму;

▪ шкідливі звички;

▪ особливості психіки;

▪ майновий стан;

▪ інша інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров'я родичів, близьких пацієнта.

Повідомляти чи розголошувати цю інформацію можна лише:

- коли збере­ження медичної таємниці шкодить суспільству;

- може мати серйозні наслідки для оточення пацієнта.

"До прикладу, медики зобов'язані інформувати відповідні державні органи про народження, мертвонароджених, смерть, поширення інфекційних хвороб чи випадки жорстокого поводження з дітьми. В таких випадках розголошення інформації передбачене законом", - пояснила в.о. глави МОЗ.

У жодному разі приховувати інформацію від пацієнта про його власне здоров’я не можна. Він має право знати про всі аспекти своєї хвороби, варіанти лікування чи можливі ризики. Натомість часто зустрічаються ситуації, коли лікарі, керуючись емоціями, не повідомляють пацієнтам інформацію щодо стану їхнього здоров’я. 

"Порушення прав на медичну таємницю тягне за собою відповідальність. Тому важливо бути уважним, коли поширюєте будь-яку інформацію про стан здоров’я", - підсумувала Супрун.