Валерій Дубіль / фото прес-служби нардепа

Про це у своєму фейсбуку повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань здоров’я нації, народний депутат з фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.

Нардеп спростував поширену ЗМІ інформацію, буцімто законопроект скасовує міжнародні закупівлі ліків і важкохворі залишаться без допомоги.

«Він (законопроект, - авт.) узаконює роботу міжнародних організацій (а не скасовує її), і тепер вони будуть зобов’язані працювати згідно з ним, а не за незрозумілою процедурою», - закцентував нардеп і пояснив, що міжнародні закупівлі закінчаться незалежно від прийнятого вчора документа.

Відео дня

«Міжнародні закупівлі були впроваджені законом у 2015 році, який тимчасово запровадив спеціальний режим закупівлі ліків до 1 квітня 2019 року. Потім, у порушення регламенту, законом про бюджет на 2019 рік, термін дії закону продовжили ще на рік - до 01.04.2020. І його дія закінчиться автоматично, а не з прийнятим за основу законом про державні закупівлі», - пояснює він.

Валерій Дубіль нагадав: Рахункова палата й Державна аудиторська служба неодноразово констатували у своїх звітах, що за час дії міжнародних закупівель не один мільйон державних гривень використовувався неефективно. 

  А тому, пише нардеп, якщо Рада все ж вирішить продовжити міжнародні закупівлі, необхідно прийняти новий законопроект, при цьому поширити на нього дію закону про державні закупівлі. «Щоб вони стали насправді прозорими й відкритими, а ліки поставлялися за 3-6 місяців, а не 20, як це було за попередньої влади. Саме це й вирішує прийнятий сьогодні за основу законопроект №1076», - пише він.

«Маю велику надію, що голосування за законопроект у другому читанні пришвидшить у найближчому майбутньому час доставки ліків до пацієнтів», - резюмував народний депутат.