Ілюстрація REUTERS

Наступного тижня в Україні мають з'явитися тест-системи для виявлення нового коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час прес-конференції щодо оперативної інформації про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV повідомив генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Читайте такожВід китайського коронавірусу померли вже понад 360 людей, кількість хворих перевищила 17 тисяч

Відео дня

Відповідаючи на запитання щодо забезпечення лабораторій тест-системами, і чи йдеться про ті, які Україна закуповуватиме, чи про ті, які розроблять українські вчені, він зазначив, що «зібрано потребу у тестових системах взагалі лабораторій, щодо тих вірусів, які циркулюють... це тест-системи на грип і віруси, які циркулюють в Україні».

«Коли ми говоримо про тест-системи на новий коронавірус - це інша історія. Ми заявляли, що протягом 10 днів такі тест-системи з'являться в Україні, - вони дійсно з'являться приблизно через тиждень, наступного тижня. Ми маємо погодження від Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо додаткових, я знаю, 30 комплектів, які будуть надані Україні. Наступного тижня у нас будуть тест-системи», - розповів Скіпальський.

Говорячи про розробку власних тест-систем на новий коронавірус, він зауважив, що міністерство «не володіє інформацією, що такі роботи ведуться якимись лабораторіями або інститутами».

Крім того, говорячи про затверджений урядом план протиепідемічних заходів, представник МОЗ зауважив, що він складається з 24 пунктів. Основними з них є, зокрема, створення тимчасових обласних протиепідемічних комісій при державних адміністраціях, що дасть можливість розробити плани реагування на рівні областей; організація спільно з суб'єктами господарювання різних заходів посилення режиму поточної дезінфекції.

«Йдеться також про подання від імені Міністерства охорони здоров'я запиту на Резервний фонд щодо видачі певних фінансових коштів різним органам влади, в тому числі, Міністерству охорони здоров'я», - сказав Скіпальський.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Попередньо встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Вірус передається від людини до людини. Інкубаційний період коронавірусу триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організації охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.