REUTERS

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька заявила, що тест-системи для ідентифікації коронавірусу 2019-nCoV з Китаю мають надійти в Україну 5 лютого.

Про це вона розповіла в ефірі «Сніданку з 1+1».

За словами міністра, в Україні всі підозри на коронавірус зняті і випадків захворювання зараз не фіксується навіть у тих людей, які прибули з Китаю. Однак поки в Україні немає системи, яка може ідентифікувати інфекцію.

«Насправді в наших лабораторних центрах проводять кілька етапів. Спочатку відсівають звичайний грип, який на сьогодні поширений. Спочатку в нас відбувається лабораторне дослідження. І тоді, коли вони не дають позитивного результату, тоді вже ми маємо можливість відправляти їх (результати аналізів - УНІАН) за кордон», - сказала Скалецька.

Читайте такожКабмін затвердив план запобігання занесенню і поширенню в Україні нового коронавірусу з Китаю

Вона додала, що ВООЗ допомогла закупити Україні системи ідентифікації коронавірусу з Китаю, і вони вже 5 лютого будуть в Києві.

«З середи (5 лютого - УНІАН) системи на цей китайський коронавірус безпосередньо приїдуть до України. Вже ми з цього тижня почнемо тестувати в Україні. Ця система дозволяє протягом 5 годин дати відповідь, чи це китайський коронавірус, чи ні. Але в нас на сьогодні є багато фахівців та епідеміологів, які за показниками та симптоматикою можуть встановлювати, чи може бути підозра на цей вірус», - зазначила очільниця МОЗ.

До того ж вона переконує, що навіть, якщо новий коронавірус і дійде до України, то ускладнення виникають лише у кожного четвертого хворого, у всіх інших – «перебіг звичайного вірусу».

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.